Japan uvodi besplatne vrtiće za svu decu uzrasta do dve godine

Japanska vlada objavila je da će ponuditi besplatne vrtiće deci uzrasta od šest meseci do dve godine, bez obzira na radni status roditelja.
Japan uvodi besplatne vrtiće za svu decu uzrasta do dve godine
Foto: Pixabay
Program bi trebalo da zaživi u aprilu 2024. u 150 opština, a u planu je da se do 2026. sprovodi u celoj zemlji.
Cilj ove mere je da uspori pad stope nataliteta u Japanu i smanji finansijsko opterećenje porodica, naročito onih s više dece. 
Troškovi staranja o deci glavna su prepreka za mnoge parove, a uklanjanje te prepreke moglo bi ih podstaći na proširenje porodice, smatra japanska vlada.
 
Međutim, japanski mediji ističu da je problem nedostatak vaspitača koji bi se starali o deci. Ova zemlja sve starijeg stanovništva planira proširenje finansijske pomoći za porodice s decom, implementaciju fleksibilnih radnih aranžmana za roditelje i poboljšanje kvaliteta obrazovanja i nege za decu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom