Šta beba vidi u prvoj nedelji života, a šta do svoje prve godine

Kada se rodi, novorođenče je u stanju da vidi samo svetlost i mutne pokrete, a potom počinje da razaznaje lica i veće oblike.
Šta beba vidi u prvoj nedelji života, a šta do svoje prve godine
Foto: Pixabay
Nedelju dana nakon rođenja bebe mogu videti i neke boje kao što su crvena, naranžasta, žuta i zelena, ali plavu i ljubičastu će moći da razlikuju malo kasnije, kada im se izoštri percepcija.
 
Kako biste podstakli razvoj vida u ovim ranim mesecima života, soba u kojoj dete boravi neka bude u svetlim i veselim bojama, uključujući crteže i razne predmete kontrastnih boja i raznih oblika.
Ulaskom u drugi mesec života, beba već može da uspostavi kontakt očima i fokusira se na predmete udaljene oko 30 centimetara. Oči postaju osetljivije na svetlost pa kada stavljate bebu na spavanje, prigušite svetlo. Ulaskom u treći mesec života razvoj vida ubrzano napreduje.
 
Nakon što beba napuni tri do četiri meseca, može da razlikuje većinu boja i fokusira se na manje predmete. Kako se percepcija dubine poboljšava, može se fokusirati i na objekte udaljene do tri metra i posmatrati aktivnosti oko sebe. Ako pomerite zvečku s jedne strane na drugu, nekoliko centimetara od bebinog lica, pratiće je pogledom.
Ako vaša beba ne gleda predmete u pokretu ili ako se čini da ima problema s pomeranjem jednog ili oba oka u bilo kom smeru do svog četvrtog meseca, razgovarajte s pedijatrom. Rutinski pregledi bebe uključuju i procenu vida, ali verovatno dete neće ići kod oftalmologa pre nego što mu se potpuno razvije vid.
 
Do šestog meseca života beba vidi sve dalje i pažljivije posmatra predmete koji se pomeraju, a poboljšava se i oštrina vida. Takođe, dete vidi sve boje duginog spektra. Poboljšava se koordinacija oko - ruka, koja detetu omogućuje da brzo locira i uzme stvari, a potom ih stavi u usta.
 
Od sedmog do 12. meseca bebinog života razvija se svest o sopstvenom telu, dete uči kako da koordiniše svoj vid s pokretima tela. Kako je beba već počela da puži, diže se na noge i hoda pridržavajući se, moraćete da uložite veći trud kako biste je sačuvali od mogućih povreda.
U ovome periodu bebama se može promeniti i boja očiju jer se većina njih rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen po rođenju. Kako se dete razvija, stvara se sve više tamnog pigmenta koji će promeniti plavu boju u smeđu, zelenu, zeleno-smeđu, itd.
 
Kako biste podstakli razvoj vida i koordinaciju pokreta, stavite bebu na pod i ohrabrujte da se kreće do određenog objekta, puzajući ili na bilo koji način koji je usvojila koji joj je ugodan.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC