Šta beba vidi u prvoj nedelji života, a šta do svoje prve godine

Kada se rodi, novorođenče je u stanju da vidi samo svetlost i mutne pokrete, a potom počinje da razaznaje lica i veće oblike.
Šta beba vidi u prvoj nedelji života, a šta do svoje prve godine
Foto: Pixabay
Nedelju dana nakon rođenja bebe mogu videti i neke boje kao što su crvena, naranžasta, žuta i zelena, ali plavu i ljubičastu će moći da razlikuju malo kasnije, kada im se izoštri percepcija.
 
Kako biste podstakli razvoj vida u ovim ranim mesecima života, soba u kojoj dete boravi neka bude u svetlim i veselim bojama, uključujući crteže i razne predmete kontrastnih boja i raznih oblika.
Ulaskom u drugi mesec života, beba već može da uspostavi kontakt očima i fokusira se na predmete udaljene oko 30 centimetara. Oči postaju osetljivije na svetlost pa kada stavljate bebu na spavanje, prigušite svetlo. Ulaskom u treći mesec života razvoj vida ubrzano napreduje.
 
Nakon što beba napuni tri do četiri meseca, može da razlikuje većinu boja i fokusira se na manje predmete. Kako se percepcija dubine poboljšava, može se fokusirati i na objekte udaljene do tri metra i posmatrati aktivnosti oko sebe. Ako pomerite zvečku s jedne strane na drugu, nekoliko centimetara od bebinog lica, pratiće je pogledom.
Ako vaša beba ne gleda predmete u pokretu ili ako se čini da ima problema s pomeranjem jednog ili oba oka u bilo kom smeru do svog četvrtog meseca, razgovarajte s pedijatrom. Rutinski pregledi bebe uključuju i procenu vida, ali verovatno dete neće ići kod oftalmologa pre nego što mu se potpuno razvije vid.
 
Do šestog meseca života beba vidi sve dalje i pažljivije posmatra predmete koji se pomeraju, a poboljšava se i oštrina vida. Takođe, dete vidi sve boje duginog spektra. Poboljšava se koordinacija oko - ruka, koja detetu omogućuje da brzo locira i uzme stvari, a potom ih stavi u usta.
 
Od sedmog do 12. meseca bebinog života razvija se svest o sopstvenom telu, dete uči kako da koordiniše svoj vid s pokretima tela. Kako je beba već počela da puži, diže se na noge i hoda pridržavajući se, moraćete da uložite veći trud kako biste je sačuvali od mogućih povreda.
U ovome periodu bebama se može promeniti i boja očiju jer se većina njih rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen po rođenju. Kako se dete razvija, stvara se sve više tamnog pigmenta koji će promeniti plavu boju u smeđu, zelenu, zeleno-smeđu, itd.
 
Kako biste podstakli razvoj vida i koordinaciju pokreta, stavite bebu na pod i ohrabrujte da se kreće do određenog objekta, puzajući ili na bilo koji način koji je usvojila koji joj je ugodan.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom