VIDEO: Tata pokazao kako izgledaju igraonice u javnom prevozu u Finskoj

Ako imate malo dete, verovatno vam je udobnije da putujete automobilom nego javnim prevozom.
S dečjim kolicima nije jednostavno pronaći dovoljno mesta u autobusu, dete morate da zabavljate i pobrinute se da je sigurno. 
 
Sve to zvuči prilično stresno, a tako i jeste, osim ako ste u Finskoj.
Ta zemlja nedavno je proglašena najsrećnijom na svetu, prema CN Traveleru. Kao razlozi za osvajanje te titule navode se faktori poput velikodušnosti, prihoda, slobode izbora i očekivanog životnog veka. No, zaboravili su spomenuti da je u toj zemlji pravo zadovoljstvo odgajati decu.
 
Tata Džoš Levin nedavno je postao viralan kada je pokazao kako izgleda javni prevoz u Finskoj. Tačnije, fokusirao se na igraonicu za decu koja ima tobogan, stolove s lavirintima i kutak za čitanje ispunjen slikovnicama. Prostor je čist, a voz nije pun.
Većina roditelja iz drugih zemalja ostala je zapanjena činjenicom da ovako nešto postoji. S druge strane, jedan Finac komentarisao je: "Nisam znao da je ovo neverovatno. Meni je to jednostavno normalno."
 
 
Levin je rođeni Njujorčanin koji se preselio u Helsinki sa suprugom i blizancima. Nakon što je njegov video postao viralan, odlučio je da prikaže više razloga zašto je finski javni prevoz nešto čemu svaka zemlja treba da teži.
 
"Vožnja metroom u Njujorku s dvostrukim kolicima praktično je nemoguća, ali u Helsinkiju je to jednostavno i - besplatno", otkrio je on.
 
 
Postoji još jedan razlog zašto se Finci smatraju tako srećnima. Oni prihvataju koncept da je igra namenjena deci, a vrtićki kurikulumi temelje se isključivo na igri.
  • Mile

    21.04.2024 18:29
    Ovako je i kod nas, samo deca treba da sačekaju da se svi iskrcaju u Staroj Pazovi.
  • D

    21.04.2024 18:09
    plava pilula
    Isto je i kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC