Protivnici abortusa u Italiji će smeti u bolnici da odvrate žene od tog postupka

Italijanski Senat odobrio je kontroverzni vladin plan kojim se dozvoljava grupama koje se zalažu za majčinstvo da pokušaju da odvrate žene od prekida trudnoće na klinikama za abortus.
Protivnici abortusa u Italiji će smeti u bolnici da odvrate žene od tog postupka
Foto: Pixabay
Stranka "Braća Italije" premijerke Đorđe Meloni uvrstila je taj predlog u amandman na predlog zakona o oporavku od kovida19, koji uključuje i poglavlje o zdravstvenom sektoru.
 
Meloni se oštro protivi abortusu, ali je obećala da neće menjati postojeće zakone o tom pitanju.
Senat je odobrio nacrt zakona koji bi omogućio grupama protiv abortusa da rade u javnim porodičnim savetovalištima.
 
Predlog je usvojen sa 95 glasova "za" i 68 "protiv".
Predlog je prvi put dobio zeleno svetlo prošle nedelje u Donjem domu, što je izazvalo žestoke kritike opozicionih partija koje ga vide kao napad na prava na abortus uvedena 1978. godine.
 
"Braća iz Italije" tvrde da će nova odredba ženama dati samo priliku da ponovo razmisle pre donošenja konačne odluke o abortusu i da ne zadire u njihova prava.
  • nije fer

    26.05.2024 13:34
    A gde je ravnopravnost da se dozvoli pobornicima abortusa da sugerišu ženama abortus i da im ukazuju na sve rizike i posledice porođaja?


  • Jako

    24.04.2024 10:21
    Prisilno majčinstvo nosi sa sobom obavezu pomoći države majkama. Šta je sa očinstvom? Ako "Braća Italije" primoravaju samo žene, a ne i muškarce, očeve te dece, gde je tu porodica, gde je tu dobrobit dece?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC