Mali savet: Ako ovako podesite klimu - trošiće manje struje

Početak letnje sezone i prvi toplotni talasi gotovo su neizdrživi bez klima uređaja. Ipak, ovaj uređaj je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu.
Mali savet: Ako ovako podesite klimu - trošiće manje struje
Foto: 021.rs
Njeno korišćenje može znatno da poveća račun za struju.
 
Da li se isključivanjem klima uređaja kada vas nema kod kuće zaista štedi struja ili je bolje da ostavite klimu da radi na istoj temperaturi ceo dan?
Stručnjaci kažu da sistem za rashlađivanje prostora najbolje radi je kada je u punoj brzini, a ne kada radi u kraćim intervalima manjom brzinom.
 
Tačnije, bolje je da klimu pustite da radi u punoj snazi, kraće, a kada ohladi prostoriju da je isključite, nego da radi po čitav dan na istoj temperaturi.
U ovom, punom intezitetu rada klima ne samo što će vam uštedeti novac, već će i oterati vlagu iz prostorije.
 
Takođe, kada pričamo o uštedi i klimi ne možemo da zaobiđemo termostat. Ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu, recimo da razlika između temperature u prostoriji i spoljne bude najviše sedam stepeni, uštedećete mnogo.
 
Prema nekim podacima, klime troše tri do pet odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.
 
Za maksimalnu uštedu energije, stručnjaci preporučuju da klimu ostavite da radi na 26 stepeni, piše N1 Zagreb.
 
Račun veći i do 3.337 dinara
 
Savremeni klima uređaji ne troše konstantno istu količinu struje zato što u sebi imaju ugrađen inverter, uređaj koji reguliše kojom snagom radi klima.
 
Ukoliko vam klima radi 12 sati, sat vremena će raditi većim intenzitetom, a ostalih 11 će samo održavati postignutu temperaturu.
To se na računu oslikava na sledeći način. Ako radi 12 sati tokom dana, u plavoj zoni rad klime će vas koštati 12,6 dinara, a ostalih 11 po tri dinara. Ukupan dnevni trošak ovakvog režima rada klime koštaće u proseku oko 45,6 dinara dnevno, tj. 1.368 dinara mesečno. Kada uračunamo PDV, to je 1.641 dinar.
 
Ukoliko ste veći potrošač struje i svakog meseca ulazite u crvenu zonu, isti režim rada klime (12 sati dnevno) će povećati račun za struju za 92,7 dinara dnevno, tj. 2.781 dinara mesečno. Kada se na to doda iznos PDV-a, to je 3.337 dinara.

Teme

KLIMA
  • misa avokado

    10.06.2024 10:56
    Samo ne stavljati na 18C jer je to nerealno postići a i nepotrebno. 25-26C je optimalno i hladi i štedi.
  • Khm

    10.06.2024 10:39
    @hint
    Da, @hint, to trenutno jeste istina, ali na duze staze prasina iz vazduha ce se zalepiti direktno na rashladnu resetku i u kombinaciji sa vlagom postati blato, sto ce unistiti klimu, a o bakterijama i gojivicama ni da ne pricamo
  • hint

    10.06.2024 09:42
    Ja skinem filtere iz unutrašnje jedinice, jer bez filtera, čak i potpuno čistog, klima hladi mnogo brže i lakše, jer je filter užasno gusta mrežica, kroz koju vazduh teško prolazi.
    Mislim da bez filtera hladi bar za trećinu efikasnije, ako ne i 50%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC