Malo ljudi sada uplaćuje jeftina letovanja

Iako su hotelski letnji aranžmani od tri do 35 odsto jeftiniji ako se sada uplate, srpski turisti imaju otpor prema planiranju letovanja pola godine unapred.

Iako su hotelski letnji aranžmani od tri do 35 odsto jeftiniji ako se sada uplate, srpski turisti imaju otpor prema planiranju letovanja pola godine unapred. "Na pamet mi ne pada da platim odmor pola godine ranije, neću da im punim kasu, a sam Bog zna gde ću tad biti”, glasi najčešća rečenica kad u Srbiji pomenete raniju ili zimsku rezervaciju za letovanje.

"Problem srpskih putnika je što ne znaju koliko je važan raniji buking na Zapadu, već godinama, aktuelan. U celom savremenom svetu turisti počinju da uplaćuju letnje aranžmane već sada, znači pola godine ili bar nekoliko meseci ranije. A ovde to nije slučaj, iako su hotelski aranžmani sada tri do 35 odsto jeftiniji, kaže za "Putovanja" Mehmet Gunduz, direktor turističke agencije "1A travel".

Po njegovim rečima, hotelijeri i ove sezone u januaru nastupaju sa znatno nižim cenama letovanja, koja osim hotela uglavnom uključuju i zimi jeftiniji avionski čarter prevoz do letnjih odredišta. Takođe, u nižoj ceni 'učestvuje' i agencija, omogućujući i popust od sopstvene provizije.

"A bilans je, recimo, da četvoročlana porodica sveukupno plati letovanje znatno manje nego u maju ili junu, na vreme ga isplanira kao i svoj letnji budžet, a ima i vremena da se informiše o mestima koja obilazi na letnjem odmoru. Što je važno, ranije bukirani aranžmani se uglavnom u potpunosti isplaćuju do kraja februara, tako da do leta imaju vremena da sakupe više novca za provod i šoping", kaže Gunduz.

Ranija isplata svakako je dobra za agencije i hotelijere, ne samo zbog novca kojim pripremaju sezonu već se na osnovu nje, u celom svetu, u turizmu planiraju sezona i broj posetilaca. Za sve, dakle, privredu, turiste, agencije i hotelijere - rani buking je čist dobitak.

Stručnjaci iz oblasti turizma objašnjavaju da je popust manji kako se približava odmor, bilo da je to zimski u Dubaiju, koji je najbolje uplatiti u avgustu, ili letnji u Španiji, Grčkoj ili Turskoj, za koji je čist zgoditak uplatiti ga u oktobru kada je obično aranžman jeftiniji i 30 do 35 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.