Na listi svetske baštine dva mesta u Italiji i Španiji

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) svrstala je danas na listu svetske baštine industrijski grad Ivreu u severnoj Italiji i arheološko nalazište Medina al-Zahra u španskoj pokrajini Kordoba.
Na zasedanju Odbora svetske baštine UNESKA, koje traje do 4. jula u Bahreinu, odlučeno je da se na listi svetske baštine nađe industrijski grad Ivrea u severnoj Italiji, objavljeno je na sajtu te organizacije. 
 
To je drugi po veličini grad okruga Torino, u okviru italijanske pokrajine Pijemont. U njemu je osnovana italijanska kompanija Oliveti, proizvodjač pisaćih mašina, mehaničkih digitrona i računara.
 
Bogat je velikim brojem fabrika i zgrada koje su zidane da budu administrativni i socijalni centri, ali i rezidencijalne oblasti. Izgled grada Ivrea osmislile su vodeće italijanske arhitekte u periodu između 1930. i 1960. godine. On oslikava ideje komunističkog pokreta u Italiji i modernu viziju industrijske proizvodnje i arhitekture.
 
Arheološko nalazište Medina al-Zahra, u prevodu sa arapskog "Svetli grad", u španskoj pokrajini Kordoba bilo je stari arapski grad s palatom koji je izgradio kordopski emir Abdurahman Treći. 
 
Grad je izgrađen sredinom 10. veka, a posle nekoliko godina procvata, uništen je tokom građanskog rata. Ostaci grada bili su potpuno zaboravljeni skoro 1.000 godina, sve dok nisu pronađeni početkom 20. veka. U njemu su pronađeni putevi, mostovi, vodovod, veliki broj zgrada, dekorativnih elemenata i svakodnevnih predmeta. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja