Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU

Od 1. jula u Evropskoj uniji je na snazi nova direktiva koja obezbeđuje veću zaštitu onih koji uplaćuju paket-aranžmane.
Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU
Foto: Pixabay
Ova novina donosi više zaštite za oko 120 miliona putnika u EU,posebno u paket-aranžmanima, bez obzira na to da li su ih rezervisali u agenciji ili putem interneta. Kako piše "Politika", neke od najvećih novina su u vezi sa otkazivanjima putovanja, ali i zaštiti putnika u slučaju elementarnih nepogoda.
 
Komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova, izjavila je da su ova pravila uvedena jer građani žele da budu u potpunosti zaštićeni čak i u slučaju onlajn rezervacija odmora gde trenutno ima dosta problema.
 
"Nova pravila sada su prilagođena digitalnom dobu i novim vidovima rezervacije odmora. Putnici će istovremeno uživati nova prava kada je reč o povraćaju novca pri otkazivanju putovanja i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja turističke agancije", izjavila je Jurova. 
 
Jedno novo pravilo propisuje da je organizator putovanja obavezan da u slučaju da nije moguć povratak putnika u predviđenom terminu obezbedi čak tri dodatna noćenja
 
Novi propisi EU, kako se očekuje, trebalo bi da smanje štetu nanetu putnicima za oko 430 miliona evra.
 
U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta kažu da Srbija usvaja sve direktive EU iako nije članica, međutim mnoge od njih nisu primenjive, jer su u suprotnosti sa drugim zakonima koji su povezani sa uslugama u turizmu.
 
"Juta je članica Evropske asocijacije turističkih agencija i u toku smo sa svim promenama koje se donose u Briselu. Učestvujemo i u tim predlozima, međutim, mnogo toga će kod nas biti problem primeniti upravo zbog zakona koji se ne podudaraju", kaže za "Politiku" direktor Jute Aleksandar Seničić. 
 
Recimo, u slučaju elementarnih nepogoda putnici koji dolaze iz Srbije mogu biti zaštićeni samo ako se na teritoriji na kojoj borave proglasi vanredno stanje. Takođe, problem je i u obezbeđivanju dodatnih dana smeštaja, jer kako kažu u Juti, postoje odredišta poput Grčke u kojima je u sezoni to teško izvodljivo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja