Turisti iz Srbije će do Grčke moći i preko Severne Makedonije

Vlada Severne Makedonije odobrila je tranzit turista kroz tu zemlju, a odluka stupa na snagu u ponedeljak, 15. juna, javljaju grčki mediji, prenosi RTS.
Turisti iz Srbije će do Grčke moći i preko Severne Makedonije
Foto: 021
Prema novoj odluci, turisti će moći da se zadrže u Severnoj Makedoniji maksimalno pet sati. Severna Makedonija će prema Grčkoj, koja od sutra otvara svoje granice i za građane Srbije, otvoriti samo prelaz Bogorodica/Evzoni, dok Dojran ostaje zatvoren.
 
Makedonska agencija MIA javila je sinoć da je Vlada Severne Makedonije usvojila protokol o tranzitu turista na prelazima Tabanovce, Dever Bair, Bogorodica, Afasan, Blace i aerodrom Skoplje.
 
Kako je saopšteno posle sednice vlade, tranzit turista podrazumeva ulaz na jedan granični prelaz i izlaz na drugi, tako da u Severnoj Makedoniji oni mogu da se zadrže najviše pet sati, prenosi agencija MIA.
 
To će biti potvrđeno izjavom koju će putnici popunjavati na ulazu u Severnu Makedoniju, a potom je predavati graničnoj policiji kada izlaze iz zemlje.
 
Dodajmo da se do Grčke, osim preko Severne Makedonije, može stići i preko Bugarske.
 
Šta je do sada poznato 
 
Kako je juče najavljeno, turisti neće moći da uđu u Grčku do ponedeljka u 23 časa. To znači da svi koji su planirali da svojim vozilima krenu na put i u ovu zemlju uđu već 15. juna u ranim jutarnjim časovima - moraju da promene plan i na grčku granicu stignu tek posle 23 časa.
  
Ova odluka unosi nedoumice i kada je reč o prvom letu Er Srbije prema Atini, u ponedeljak, 15. juna u ranim popodnevnim satima. Naime, ne zna se da li će se zabrana ulaska turista pre 23 časa odnositi i na putnike koji stižu avionima u Atinu ili Solun.
 
To bi značilo da bi, dok nema zvanične odluke, let morao da se pomeri za kasno uveče ili da putnici moraju da se testiraju i idu u karantin. S obzirom da je za 15. jun tokom dana planirano mnogo letova sa raznih destinacija, pretpostavlja se da će ipak na vreme biti saopštene precizne instrukcije.
 
Putnici iz Srbije u Grčku će moći da uđu bez ikakvih testiranja i mera karantina.
 
Prvih nekoliko grupa putuje na jonsku obalu, u severnu Grčku, istočni deo obale, kao i na treći prst Halkidikija.
 
Nova pravila u Grčkoj
 
Na plažama je potrebno držati fizičku distancu. Novine očekuju turiste i kada je reč o smeštaju. U privatne objekte neće moći da se uđe pre 12 časova, a u hotele ne pre 16 časova.
 
Takođe, neće više biti švedskih stolova, već će svi gosti biti usluživani direktno. 
  • Todor

    16.06.2020 23:24
    Kroz jednu NATO zemlju u drugu NATO zemlju na letovanje. Kud god se okrenes NATO zemlje!
  • maca

    14.06.2020 14:42
    super
    Hvala Makedincima...obostrana koridt,njima zarada od putarine a nama brzo putovanje u Grčku,samo nam je to i trebalo tkz turisticki koridor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.