Grčka za sada prazna, cene slične kao prošle godine

Grčki ugostitelji i hotelijeri žale se na dramatičan pad posete, samim tim i prihoda, a dodatnu muku im predstavlja činjenica da su kazne za nepoštovanje mera protiv korone rigorozne.
Grčka za sada prazna, cene slične kao prošle godine
Foto: Pixabay
Iako je sezona zvanično počela, hoteli, apartmani, a samim tim i plaže, i dalje su prazni, što, međutim, nije uticalo na pad cena, prenosi Blic. One su na nivou onih od prošle godine, ako ne i nešto više.
 
Trenutni gubitak većine grčkih preduzetnika zbog pandemije korone je čak 90 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
- Računamo da ćemo spasti turističku sezonu ako se vratimo barem na 50 odsto prihoda - naglašava jedan od ugostitelja.
 
Putarine, gorivo i smeštaj
 
Na putu do Grčke, pored gužvi, zatvorenih pojedinih prelaza i nasumičnog testiranja na Covid 19, prosečnoj srpskoj porodici u automobilu mogu stajati i putarina, ali i cene u letovalištima koje nisu niže nego prethodnih godina, uprkos slaboj poseti.
 
Vožnja koridorom 10 od Beograda do Dimitovgrada košta 1.290 dinara. Cena vinjete u Bugarskoj je 8 evra i ono što bi vozači trebalo da znaju je da se radi o papirnom, a ne elektronskom dokumentu za koji se ne dobija fiskalni račun.
 
Konačno od prelaza Kulata-Promahonas do Halkidikija plaćaju se dve putarine u ukupnoj vrednosti 3 evra. Inače, u Grčkoj cena litra dizela iznosi 1,04 evra, a benzina 1,35 evra.
 
Smeštaj je, naravno, jeftiniji u privatnim apartmanima nego u hotelima. Cena desetodnevnog apartmana za četvoročlanu porodicu kreće se od 300 do 350 evra, dok je u hotelu ta cena znatno viša - od 450 do 1.000 evra. Treba reći da zbog malog broja turista na Halkidikiju svega 10 odsto hotela radi.
 
Malo skuplje nego u Srbiji
 
Po dolasku na more većina turista odlazi u supermarkete, a tu ih čekaju u proseku za pet odsto veće cene nego u Srbiji.
 
- Cena hleba se kreće od 0,5 do 1 evro. Mleko košta od jedan do 1,2 evra. Kilogram paradajza se kreće oko 1 evra, dok kilogram lubenice iznosi 60 centi. Kajsije i breskve su skuplje, iznose oko 2,5 evra za kilogram - objašnjava prodavačica.
 
Srpske turiste najviše u Grčkoj raduju prazne plaže. Ne toliko što je more samo njihovo, već zato što su ležaljke i suncobrani praktično besplatni. Zbog mera zaštite od korone ležaljke na plažama su na rastojanju od 1,5 metara, dok su suncobrani na razdaljini od četiri metra.
  • Stevan

    23.06.2020 17:55
    Pozdrav iz Grčke, ovde nema korone, samo vi čekajte vakcinu.
  • AleksandarVojvođanin

    21.06.2020 15:00
    Ekonomski isplativo
    Nije ni čudo što je prazno. Da spuste cene smeštaja za 25-40 odsto, i da na taj način pokriju gubitke što im sezona nije počela u aprilu, garant bi se Grčka napunila za dve nedelje. Ja bih prvi krenuo u prvoj polovini jula da znam i da mogu dobiti pristojan smeštaj za četvoro za 250-300 eura za deset dana. Prevoz kolima, tamo i nazad, sa svim putarinama je oko 300 eura(vožnja do jonskog dela Grčke). Možda tako se i desi, ako spuste cene smeštaja što bi im bilo višestruko ekonomski isplativo!
  • Zeljko

    21.06.2020 01:23
    Prazna?
    Gde bre prazna, evo Asprovalta krcata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja