Tvrđava Maču Pikču ponovo otvorena za posetioce

Tvrđava Inka, Maču Pikču, zatvorena od kraja januara zbog epidemije virusa korona, ponovo se otvara za turiste, ali uz ograničeni broj posetilaca.
Tvrđava Maču Pikču ponovo otvorena za posetioce
Foto: Pixabay
"Tvrđavu ponovo otvaramo 1. marta, ali će dnevno moći da uđe 897 ljudi, uz stroge protivepidemijske mere", izjavili su izvori bliski peruanskom ministarstvu kulture.
 
Arheološko nalazište 2. novembra je ponovo otvoreno za posetioce posle osam meseci izolacije zbog epidemije virusa korona. Međutim, ponovo je zatvoreno 31. januara, iz istog razloga.
 
Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.
 
Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).
 
Veliki čileanski književnik Pablo Neruda posetio je 1943. Maču Pikču tri godine pre otvaranja za turiste. Tom mestu je 1945. godine posvetio pesmu "Alturas de Machu Piccu" (Visine Maču Pikčua).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja