Alanja - šta videti i obići u turskom biseru Mediterana

Zahvaljujući neodoljivom spoju rajskih plaža i istorijskih znamenitosti, Alanja je već godinama jedno od omiljenih turističkih odredišta.
Alanja - šta videti i obići u turskom biseru Mediterana
Foto: Pixabay
Sa više od dva miliona turista godišnje jedno je od najposećenijih mediteranskih letovališta.
 
Gde se nalazi Alanja?
 
Ovaj neverovatno fotogenični primorski grad na južnoj obali Turske, ugnezdio se između mediteranskog plavetnila i planinskog venca Taurus, nudeći jedinstvenu kombinaciju opuštajućeg letnjeg odmora, istorije i avanture. 
 
S obzirom na to da se ovaj živopisni gradić nalazi u središtu takozvane Turske rivijere, on pre svega nudi prijatnu mediteransku klimu i dugo leto. Alanja uživa oko 310 sunčanih dana godišnje, sa prosečno 14 sati sunčeve svetlosti tokom juna i jula. I, stoga, vrlo je verovatno da ćete ovde dobiti jedan od najsunčanijih odmora u svom životu.
 
A kada je najbolje vreme za posetu Alanji?
 
Stručnjaci u oblasti turizma iz agencije Dream Land Travel iz Beograda poručuju da je idealan period za letovanje u Alanji od sredine maja do sredine oktobra kada je prosečna temperatura oko 30 stepeni a more toplo.
 
"Plaže su prava divota - prostrane, peskovite i čiste, a morska voda izvanredno bistra. Mnoge od njih imaju plavu zastavicu (blue flag), svetski poznatu oznaku za kvalitet plaža na osnovu čistoće vode, priobalja i zaštite životne sredine. Bez premca među njima je famozna plaža Kleopatra koja je prekrivena najlepšim peskom u okolini", savetuju u Dream Land Travel.
 
  
 
Budući da svako mesto na ovoj planeti ima priče u koje veruje, tako i ovde lokalna legenda pripoveda kako su se gospodarica Egipta i njen ljubavnik Marko Antonije na jednom od svojih proputovanja zaustavili baš u idiličnom alanjskom zalivu, da bi plivali u smaragdno zelenoj vodi i slavili svoju ljubav. 
 
U stvarnosti, reklo bi se da je Kleopatra tom prilikom pre ugovarala neke predbračne poslove, jer nije slučajno što je to područje kasnije postalo deo njenog miraza.
 
Pravo sa ove znamenite plaže žičarom se, uz strme litice, može popeti do podnožja impresivne srednjevekovne tvrđave sa zamkom iz 13. veka koji dominira pejzažom. 
 
Uređenom stazom, kroz čemprese, kaktuse i palme, peške se dalje penjete u tvrđavu, i tu je već jasno da je ovde pisana istorija. Fortifikacioni zid kojim je opasana u dužini od 6.5 kilometara datira iz trećeg veka pre nove ere. Ovaj monumentalni primer seldžučke arhitekture danas je muzej pod otvorenim nebom odakle se pruža panoramski pogled koji oduzima dah. Dvorac u Alanji je istorijsko jezgro grada i nalazi se na probnoj listi za UNESCO-vu oznaku svetske baštine.
 
Odatle se možete spustiti do luke i oktagonalne Crvene kule, prepoznatljivog simbola Alanje. Kula je dobila ime po crvenoj opeci od koje je sagrađena 1226. godine kako bi zaštitila dvorac, luku i obližnje staro brodogradilište. 
 
Kako navode u agenciji Dream Land Travel, Alanja nije samo puko turističko mesto, već gradić koji živi 365 dana u godini. 
 
"Da biste iskusili njen lokalni život krenite u besciljnu šetnju, a naročito se prepustite čaroliji orijentalne pijace. Na nju se sjate seljaci iz okoline, šta sa planina, šta iz priobalja, da ponude slasno grožđe i paradajz, raznobojne masline, začine, čajeve...", kažu u Dream Land Travel.
 
  
 
Svežeg soka od pomorandže i nara na svakom je koraku. 
 
I najživlje je petkom kad je poznata Cuma Pazari (cuma na turskom znači petak). Čak i ako vam ništa ne treba, ovo je super mesto za posmatranje meštana u njihovim svakodnevnim aktivnostima. A ako se i odlučite da pazarite, da li je potrebno reći da ne treba da prihvatite prvu cenu. Cenkanje je ovde jednostavno deo kulture! 
 
Hamam je takođe neizostavni deo turske kulture i još jedna jedinstvena stvar u Alanji. Turci Osmanlije su koncept kupke nasledili od Rimljana i prilagodili ga svom ukusu. Priuštite li sebi dvosatno hamamisanje doživećete apsolutno blaženstvo začinjeno na kraju slatkim biljnim čajem.
 
Nebrojeni mali restorani nude odličnu tursku hranu. Grad je imao sreće da tokom vekova usvoji bogatu tradiciju i primorske i kontinentalne kuhinje nekoliko carstava. Jagnjetina na mnogo načina, orijentalne poslastice i topljena alva sa tucanim orasima samo su neka od kulinarskih čudesa Alanje.
 
A da biste ih u potpunosti otkrili i doživeli, spakujte kofere i krenite ka ovom dragulju na mediteranskoj obali Turske.
Poznato je da su za naše građane granice Turske otvorene još od maja uz određene epideomiloške uslove (negativan PCR, potvrda o vakcini i negativan antigen test).  
 
Sa aerodroma "Nikola Tesla" ka Turskoj lete kompanije Pegasus, Air Serbia i Turkish Airlines, a kako naglašavaju iz agencije Dream Land Travel, preporuka je da se na aerodromu bude tri sata ranije jer se check-in zatvara 75 minuta pre leta. 
 
Ova informacija ne važi za čarter letove prevoznika Air Serbia tokom letnjih meseci. Prvi potvrđeni čarter polasci su bili još u maju ka Antaliji čiji aerodrom pokriva i Alanju. Dream Land za sve sledeće datume nudi sjajne redovne i last minute ponude! S bozirom da je prošla godina bila takva kakva jeste i da veliki broj ljudi nije otišao na letovanje, ove godine se zaista preporučuje što ranija rezervacija zbog ograničenih mesta pre svega u avionima a onda i u hotelima.
 
Za odmor u Turskoj postoji sigurno i provereno putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove odlaska kod lekara, postavljanja dijagnoze, kao i kupovine lekova. U saradnji sa renomiranim osiguravajućim kućama, agencija Dream Land Travel nudi i takozvano COVID-19 osiguranje koje podrazumeva doplatu na standardno putno osiguranje.
 
Još dodatnih saveta možete videti na Turističkom vodiču za Alanju. Jedan od značajnih saveta je da se ne ograničavate samo na recenzije sa Booking.com-a jer po turskim zakonima hoteli ne bi smeli da budu na ovom portalu i svake godine brišu profile a samim tim i recenzije. Uporedite više portala istovremeno ukoliko proveravate određeni hotel/smeštaj.

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja