Počeo karneval u Riju

Posle dvogodišnje pauze gradonačelnik Rio de Ženeira Eduardo Paes zvanično je otvorio karneval u tom gradu.

Šarene, vesele povorke na ulicama tog brazilskog grada tradicionalno se održavaju 40 dana uoči Uskrsa. Ipak, iako je najavljen za poslednju nedelju u februaru, popularni karneval u Rio de Žaneiru odložen je ove godine za kraj aprila zbog pogoršane epidemiološke situacije u jeku pandemije kovida u Brazilu.

Inače, celonoćne parade najboljih gradskih škola sambe u petak i subotu uveče prve su od feburara 2020. godine i označavaju prekretnicu za teško pogođen Brazil gde je korona odnela više od 660.000 života.
Gradonačelnik Paes zvanično je proglasio početak zabave još u sredu, predavši ključ grada "kralju Momu", koji je poznat kao simbolični vladar ove svečanosti.
 
"Ponosno objavljujem da se najveći šou na Zemlji vratio", rekao je on publici u Gradskoj kući.
 
Prošle godine, Paes je simbolično uručio ključeve paru zdravstvenih radnika u belim mantilima i sa hiruškim maskama nakon što je karneval otkazan zbog pandemije.
 
Svaka škola sambe imaće 60 do 70 minuta da ispriča svoju priču kroz muziku i ples, koju će nakon toga ocenjivati sudije na osnovu devet kriterijuma. Aktuelni šampioni, Viraduro, izabrali su za svoju temu epski karneval iz 1919. godine. Druge škole izabrale su teme sa društvenim porukama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja