Sledeće godine nova pravila za ulazak u EU: Drugačija provera i taksa od sedam evra

Od 2023. godine postojaće nova ograničenja za ulazak u Evropsku uniju.
Sledeće godine nova pravila za ulazak u EU: Drugačija provera i taksa od sedam evra
Foto: Pixabay
Iako je najveći broj zemalja EU počeo da otvara svoje granice za državljane drugih država, iz EU podsećaju da će projekat Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) postati potpuno operativan do maja 2023. godine.
Pomenuti sistem, poznatiji kao "instant viza", podrazumeva da će građani iz 62 zemlje, među kojima je i Srbija, a koji žele da putuju u EU, morati najpre da popune onlajn aplikaciju gde će ostaviti svoje lične podatke, podatke o pasošu, zemlji u koju prvo putuju, podatke o eventualnom kriminalnom dosijeu, boravku u ratnim područjima, kao i eventualnu zabranu posete određenim zemljama.
Punoletni građani će ovu uslugu plaćati sedam evra, dok će za maloletne biti besplatna. 
 
Inače, kada putnik jednom uđe u zemlju koju je naveo kao prvu destinaciju, moći će da putuje u bilo koju drugu zemlju članicu EU.
 
Sve informacije koje podnosi državljanin zemlje koja je u obavezi da aplicira za ETIAS automatski će se obrađivati u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnova da se odbije dozvola za putovanje.
 
Prilikom predstavljanja ovog sistema predočeno je da dozvola ne znači automatsko pravo da se uđe i boravi u EU, jer će o tome konačnu odluku donositi pogranična policija. Jedno od pravila je i to da će avio-prevoznici i brodarske kompanije takođe biti u obavezi da pre ukrcavanja putnika provere da li oni imaju važeću dozvolu za prelazak spoljne granice EU i ulazak u šengenski prostor.
 
Inače, slična praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja potiče iz 2016. godine, ali je njena primena u praksi odložena zbog pandemije korona virusa.
 
Ovaj sistem trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.
 
Pored Srbije, na ovom spisku su se, između ostalih, našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Sistem je osmišljen tako da ne bude komplikovan i kako kažu zvaničnici iz EU, biće lak, brz i jednostavan i obuhvatiće ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.
  • Detelinarac

    09.10.2022 19:58
    Ma putuj Evropo
    Meni je puna kapa ulazaka u EU ali samo još ovaj uslov, pa još ovaj I još ovaj e samo još ovaj... Man'te me se više EU..
  • Marko, Liman

    04.07.2022 08:36
    A oko Srbije treba sanitarni kordon da podignu.
  • Ee

    04.07.2022 00:15
    Sta bese pod brojem 7?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.