Strani državljani koji su otrovani hranom u Budvi sada su dobro

Strani državljani koji su imali simptome trovanja su dobrog zdravstvenog stanja, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ).
Strani državljani koji su otrovani hranom u Budvi sada su dobro
Foto: Pixabay
Oko 100 turista se otrovalo hranom a skoro svi su bili gosti u jednom budvanskom restoranu. Turisti su uglavnom iz Poljske, Slovačke i Slovenije. Svi su smešteni, ili su primili medicinsku pomoć u opštim bolnicama u Kotoru, Baru i Cetinju.
Iz IJZ je navedeno da su ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti po prijavi Uprave za inspekcijske poslove o pojavi velikog broja osoba sa simptomima poremećaja gastrointestinalnog sistema započele epidemiološko istraživanje.
"Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su obolele osobe boravile ili konzumirale hranu. Epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka je u u toku i javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istraživanja. Osobe sa simptomima su strani državljani smešteni u opštini Budva sa jednovremenim lekarskim zbrinjavanjem u zdravstvenim ustanovama opštine Budva, Kotor, Bar i Cetinje", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da su posle terapije i lekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar otpuštene dobrog opšteg stanja.
 
"U Opštoj bolnici Cetinje je smešteno još 12 osoba, koje su trenutno dobrog zdravstvenog stanja", navodi se u saopštenju.
 
Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove zapečatila je hotel "Loza", njen restoran i smeštajne jedinice.
 
Turisti koji su imali simptome trovanja bili su smešteni u tom hotelu, ali još nije utvrđeno kako i gde je došlo do trovanja.
 
Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je nakon što je prijavljeno trovanje uzela uzorke iz restorana "Loza", i zabranila služenje hrane.
  • Rale

    28.08.2022 07:43
    Javasluk
    Privatni ugostitelji su naterani na fiskalne kase jer jedino novac zanima drzavu. O higijeni i kvalitetu hrane niko ne brine. Ostavljena je na savest ugostiteljima. Dobavljaci su razni privatni muljatori-nakupci, sverceri. Hrana stize crnim kanalima prevozena neadekvatnim vozilima bez rashladnih sistema. Pakovana u najlon vrece koje nisu prosle sterilizatore. Dobro je narod i zdrav, koliko se sa hranom radi sve i svasta, nabave malu kolicinu legalno, kako bi imali ulaz robe a sve ostalo sumnijvog kvaliteta ulazi na crno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.