VIDEO: Titanik otvoren za posetioce, evo šta se sve može videti za 250.000 evra

Čak i nakon više od sto godina od kako je potonuo i čak četvrtinu decenije kako su Leonardo i Kejt ovekovečili ovu nesreću filmom, Titanik ima posebno mesto u narodnoj mašti.
Teško je zamisliti da upravo taj brod, na dubini od 3.800 metara dubine Atlantika i 400 nautičkih milja od kanadske obale, sporo propada. Međutim, on je još uvek tu, okružen živim svetom, mračnih vodenih dubina. Sada je otvoren i za posete, a cena tog obilaska je 250.000 evra, prenosi Euronews Srbija.
Kompanija OceanGate, bazirana u Americi, koja se bavi civilnim istraživanjem, sada regrutuje ronioce za svoje godišnje obilaske Titanika, koji počinju u maju 2023. godine.
Prvi snimci nude detalje koji oduzimaju dah 
 
Budući članovi ekipe će znati šta da očekuju, pošto video snimak ovogodišnje ekspedicije prikazuje olupinu u rezoluciji 8k. 
 
"Zadivljujući prikaz svih detalja na ovom snimku će pomoći timu naučnika i pomorskim arheolozima da preciznije opišu urušavanje Titanika, a tek nas očekuju i novi snimci 2023. godine i kasnije", kaže predsednik "OceanGate Expeditions" Stokton Raš.
 
 
Ovako su otkrivena imena proizvođača sidra (Noa Higli i Sons Ltd), koja su dugo bila velika misterija za proizvođače sidra sa leve strane broda.
 
"Deset godina sam proučavao olupine i nekoliko puta čak i ronio, i ne mogu da se setim da sam ikada video slike koje tako verno prenose svaki detalj", ističe veteran ronilac na Titaniku Rori Golden. "Uzbudljivo je kada posle toliko godina uočite nešto što nije bilo tako očigledno prethodnim generacijama kamera."
 
U visokoj rezoluciji su snimljeni moćni pramac broda, deo trupa, skladište i ogromni lanac sidra (čija svaka karika teži skoro 91 kilogram) i ograde koje su urušene.
 
"Postoji i zapanjujući klip, koji pokazuje i jedan od jednokrakih kotlova koji je pao na dno okeana kada se Titanik prepolovio", kaže Golden i dodaje, "pri identifikovanju olupine 1985. godine, bio je među prvim stvarima koje su pronađene".
 
Zapisi ovog kvaliteta će pomoći i u prepoznavanju životinjskih i biljnih vrsta viđenih na brodu i u njegovoj okolini.
 
Kako izgleda ekspedicija Titanika
 
Od kada je pronađen, manje od 250 ljudi je posetilo Titanik i okolno polje olupine, prema OceanGate.
 
Svakako su pre svih turista i putnika, to učinili specijaliste misije, kako kompanija naziva svoju posadu, što ih čini vrlo privilegovanim. Poseta zahteva starosno doba preko 18 godina, stabilnost na brodu, veštinu upravljanja malim brodom, kao i penjanja uz merdevine, ali i jačinu za nošenje velikih težina. Takođe, tura zahteva i 250.000 evra kako bi se pokrili troškovi ekspedicije i obuke.
 
Stokton je sarađivao sa NASA radeći na dizajnu jedine na svetu podmornice za duboko ronjenje, koja može da dođe do Titanika sa pet članova posade. Nazvana je "Titanik", po vodenom mesecu Saturna, a ne po popularnom brodu i prima izabrane ronioce na osmodnevnu misiju.
 
Ove ekspedicije su i deo "višegodišnjeg istraživanja olupina i unikatnog, raznolikog ekosistema, koji se na njemu razvio", dodaje "OceanGate".
  • Roki

    14.09.2022 09:17
    Štediša
    Dva puta sam odgledao snimak i uštedeo 250.000 eura. Staviću ih na stranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.