Crtaju oči na zadnjicama životinja da ih zaštite od lavova

Australijski naučnici u Bocvani crtaju oči na zadnjicama goveda, nadajući se da će to odvratiti lavove od napada na ove životinje.

Biolozi sa Univerziteta Novog Južnog Velsa nadaju se da će lavovi tako pomisliti da ih je neko primetio i da će odustati lova.

Biolog Nil Džordan kaže da se lavovi sve češće približavaju farmama jer njihova tradicionalna lovišta postaju sve manja i ograničenija.

"Lavovi love iz zasede, vrebaju, približavaju se i neopaženo skaču na plen. Ali nije uvek tako. Jednom je impala primetila lavicu, koja je, shvativši da ju je lovina opazila, odustala od lova", ispričao je Džordan.

On objašnjava da grabljivicu od lova može da odvrati svest da je primećena.

"Poznato je da šare koje podsećaju na oči na leptirovim krilima odvraćaju ptice, a u Indiji drvoseče nose maske na potiljku kako bi odvratili tigrove od napada", dodaje biolog.

Naučnici su u prvom pokušaju nacrtali oči na trećini krda od 62 goveda. Za dva i po meseca lavovi su ubili tri govečeta, ali nijedno od njih nije imalo nacrtane oči.

Podstaknuti rezultatom, naučnici se vraćaju u Bocvanu i natavljaju s eksperimentom.

  • Sekretar Dejan

    11.07.2016 22:06
    Nada poslednja umire...
  • Bill

    07.07.2016 09:22
    Odlična ideja! Odmah ću da nacrtam oči od nazad, To samo dok štrapaciram u blizini gradske kuće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.