Zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna u Srbiji

Zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna u Srbiji stupa na snagu danas, 1. januara.
Zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna u Srbiji
Foto: Pixabay
Ovu odluku pozdravljaju udruženja za zaštitu životinja, koja ističu da se promene dešavaju posle čitave decenije čekanja. 
 
Ova zabrana inicirana je Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine čime je zabranjeno "držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože".
 
"Smatramo da je primena zabrane uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna veliki korak unapred u sferi prava životinja, čije je unapređenje tendencija 21. veka. Od 1. januara 2019. sve preostale farme 'krznašica' u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara", navodi se u saopštenju Udruženja za zaštitu u prava životinja "Sloboda za životinje".
 
Činčile su jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobijanja krzna, a godišnje je ubijano preko 12.000 ovih životinja. Većina uzgajivača je tokom prelaznog perioda zatvorila svoje farme i preorijentisala se na druge privredne grane, u potpunosti ispoštovavši Zakon. 
 
"Međutim, nekolicina preostalih uzgajivača pokušavala je da sruši zakonsku zabranu, s ciljem da se otvore farmama kuna koje bi u Srbiju dolazile iz zemalja koje su svoj zakon ispoštovale, a uzgoj krznašica zabranile. U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj, Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj", dodaje se u saopštenju.
 
U Udruženju zaključuju da sa Novom godinu počinje potpuno novo razdoblje za životinje u Srbiji.
  • Khm

    04.01.2019 01:20
    Neko spomenuo evropu...
    Pa da li ste gledali dokumentarce o farmama na zapadu i '' humanim'' uslovima u kojima obitavaju zivotinje, te "zdravoj" hrani koja sa tih farmi potiče. Sve ovo je i poteklo sa zapada.
    Kom Srbinu bi palo na pamet da uzgaja ***ene činčile?

    Bitno da je lidl faca, a hrana tamo dno dna. Ona piletina pozeleni. Zdravije je u Matijeviću, pa vi vidite sta smo dobili :)
  • Ester

    02.01.2019 17:30
    Sta s njoma
    A sve te zivotinje koje su se zatekle na farmama, sta ce biti njima?

    Da li se neko zapitao?
  • Bojan

    02.01.2019 00:26
    Prava za zivotinje
    E tako volim...da konacno krenemo ka Evropi.. da konacno zatvorimo farme gde hrane zivotinje u nehumanim uslovima. Da zatvorimo sve farme cincila, kuna, nerceva a potom farme svinja, bikova, kalifornijskih glista, konja da bi te zivotinje imale slobodu i bile nezavisne i slobodne. Dosta smo jeli prsut i sir...zivela evropa. Uzgajajte repu i zelenu salatu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.