VIDEO: Uginulo 15 nasukanih kitova, aktivisti, građani i vladini zvaničnici pokušavaju da spasu ostale

Desetak kitova uginulo je, a brojni drugi ostali su nasukani na peščanom sprudu ispred novozelandskog Južnog ostrva, uprkos naporima da budu vraćeni u more, objavile su vlasti u utorak.
VIDEO: Uginulo 15 nasukanih kitova, aktivisti, građani i vladini zvaničnici pokušavaju da spasu ostale
Foto: Youtube screenshot (Stuff)
Nakon što su se u ponedeljak masovno nasukali, kitovi su se prilikom dolaska plime tokom noći odsukali, da bi opet potom bili pronađeni na drugoj plaži u utorak ujutro. Nekih 28 kitova je živo, dok se zasad zna da je njih 15 uginulo.
 
Neki od nasukanih kitova počeli su da plivaju dalje, dok se drugi zadržavaju neposredno uz obalu, kazao je portparol novozelandske kancelarije za zaštitu prirode.
 
"U ovom trenutku nije jasno da li kitovi koji su pred sprudom mogu ponovo da se pokrenu s dolaskom plime ili da otplivaju. Znaćemo to kroz koji sat", kazao je.
 
Spasioci koji nastoje da pomognu ušli su u vodu u želji da ohrabre kitove da otplivaju. Oko 50 ljudi, uključujući volontere organizacije za zaštitu okoline specijalizovane za spasavanje morskih sisara, istraživače, vladine zvaničnike i građane, pokušavaju na licu mesta da pomognu kitovima da se pokrenu.
 
Prošle godine skoro 100 kitova i delfina uginulo je prilikom masovnog nasukavanja 800 km od novozelandske istočne obale.
 
Masovna nasukavanja česta su na Novom Zelandu u novijoj istoriji, a razlog zbog kog do toga dolazi zbunjuje već godinama morske biologe.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.