Hrana koja može biti otrovna za mačke

Ako s mačkom želite da podelite svoj obrok, dobro je znati koje namirnice mogu biti toksične za nju.
Hrana koja može biti otrovna za mačke
Foto: Pixabay
Paradajz
Paradajz je otrovan za mačke (i pse i konje) kada nije zreo, kaže Američko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama. Ako mačka pojede nezreo paradajz, može doći do gubitka apetita, prekomernog lučenja pljuvačke, depresije, slabosti, proširenih zenica i usporenih otkucaja srca. 
Kad su u pitanju umaci, poput salse, ako su kuvani od zrelog paradajza, nisu nužno otrovni. Međutim, treba uzeti u obzir i druge sastojke. So može dovesti do preterane žeđi i mokrenja. U ekstremnim slučajevima mačke koje su jele previše soli mogu povraćati, imati proliv, biti depresivne, doživeti napade i potencijalno uginuti.
 
Drugi uobičajeni sastojci, poput crnog i belog luka, takođe mogu uzrokovati probleme s varenjem. Mogu uzrokovati oštećenje crvenih krvnih ćelija mačke, pa čak i anemiju.
 
Alkohol
 
Alkohol u bilo kom obliku opasan je za mačke. Kao što utiče na mozak i jetru čoveka, tako može uticati i na mozak i jetru mačke. Samo dve kašičice viskija dovoljne su da kod mačke izazovu komu.
 
Kvasac
 
Testo s kvascem bubri dok se diže, a ako vaša mačka proguta sirovo testo, ono će bubriti u njenom stomaku. Kvasac koji fermentiše takođe može proizvesti alkohol, što dovodi do potencijalnog trovanja alkoholom.
 
Kofein
 
Kofein u većim količinama takođe može biti fatalan za vašu mačku. Trovanje kofeinom može uzrokovati ubrzano disanje, lupanje srca, drhtanje mišića i nemir. Nažalost, ne postoji lek za trovanje kofeinom.
 
Ksilitol
 
Ksilitol je zaslađivač koji se nalazi u mnogim proizvodima poput slatkiša, paste za zube i žvakaće gume. Veoma je opasan jer može uzrokovati oslobađanje insulina u vašoj mački, što onda snižava nivo šećera u krvi. To može dovesti do zatajenja jetre. Možda ćete primetiti da vaša mačka povraća, gubi koordinaciju i postaje neobično letargična ako je konzumirala ksilitol.
 
Ako vaša mačka konzumira bilo koju od navedenih namirnica, važno je što pre posavetovati se s veterinarom o daljim koracima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.