Uprkos zabrinjavajućem izveštaju: Island ne prestaje sa lovom na kitove

Planirani lov na kitove u vodama Islanda ovog leta je nemoguće zaustaviti, uprkos zaključku Uprave za hranu te zemlje da lov nije u skladu sa ciljevima zakona o dobrobiti životinja.
Uprkos zabrinjavajućem izveštaju: Island ne prestaje sa lovom na kitove
Foto: Pixabay
To je izjavila ministarka ribarstva i poljoprivrede Svandis Svavarsdotir.
Islandska Uprava za hranu i veterinu (MAST) izdala je sopštenje u kojem osuđuje ovu aktivnost, predstavljajući rezultate praćenja prošlogodišnje sezone lova na kitove, preneo je Euraktiv.
Prošle godine u islandskim vodama ulovljeno je 148 kitova. U četvrtini slučajeva kit je morao biti upucan više puta. U jednom slučaju, kit je pobegao posle petočasovne potere.
 
Za MAST to nije u skladu sa ciljevima islandskog Zakona o dobrobiti životinja, prema kojima lov uvek treba da se obavlja tako da se životinjama nanese najmanji mogući bol i da njihovo ubijanje traje što je moguće kraće. 
 
Uprkos tome, agencija smatra da nijedan zakon nije prekršen.
 
Svavarsdotir iz Levo-zelenog pokreta je, međutim, izjavila da su rezultati izveštaja frapantni.
 
"Osnova zakona o dobrobiti životinja je da životinje uživaju poštovanje. Takođe, jasno je da nijedna životinja ne bi trebalo da pati tokom eutanazije. A patile su najmanje nekoliko minuta, pa čak i sati. Veoma je frapantno to videti", izjavila je Svavarsdotir.
Ona je dodala da izveštaj poziva na ponovnu procenu lova na kitove u zemlji.
 
"Potrebno je imati dobro opravdanje ukoliko ova industrija treba da ima budućnost", rekla je ona, dodajući da podaci koje je prikupio MAST ukazuju da ona "ima više veze sa prošlošću nego sa budućnošću".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.