Otkrivena nova neobična vrsta ajkule s belim očima

Naučnici su nakon analize jaja sa čudnom ljuskom koja su se nalazila u australijskom muzeju otkrili da pripadaju neobičnoj vrsti ajkule.
Stručnjaci iz Australije, Japana i Francuske navode kako su identifikovali novu vrstu dubokovodne ajkule-mačke, koju su nazvali Apristurus ovicorrugatus.
Još dve identične kutije s jajima nedavno su pronađene u Australijskoj nacionalnoj zbirci riba. U skladištu je takođe pronađena mrtva ženka ajkule koja je u sebi nosila jaja s istom ljuskom, piše NBC News.
Ljuske na jajima imaju izražene i neuobičajene nabore. Naučnici su koristili više metoda, uključujući molekularnu analizu, kako bi identifikovali o kojoj se vrsti ajkule radi.
 
Osim neobične ljuske, otkrili su da Apristurus ovicorrugatus ima bele oči, što je neobično za životinje koje žive na velikim dubinama. Samo još jedna vrsta Apristurusa ima istu karakteristiku, ali budući da ima drugačiju ljusku jajeta, naučnici su shvatili da se radi o dve različite vrste.
 
 
Apristurus ajkule-mačke poznate su i kao duhovi ili demonske ajkule-mačke. Postoji oko 40 identifikovanih vrsta ajkule mačke, ali njihov broj stalno raste zbog novih otkrića, navode stručnjaci. U poslednjih 20 godina pronađeno je devet novih vrsta.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.