Lovci u Hrvatskoj ubili mladog medveda: "Morali smo, ugrožavao je ljude"

Lovci na području Svete Lucije u centru Kostrene u Hrvatskoj su u nedelju, 4. juna ustrelili zalutalog medveda.
Lovci u Hrvatskoj ubili mladog medveda: "Morali smo, ugrožavao je ljude"
Foto: Pixabay
Lovci i stručnjaci pokušavali su zalutalog medveda da vrate u prirodu i da preusmere njegovo kretanje, ali uprkos naporima nisu uspeli, pa je životinja morala da bude ubijena, prenosi Index.hr
Izgubljeni medved postao je pretnja za lokalno stanovništvo i doneo je probleme.
Šef lovačkog društva "Jelen Čavle" Orlando Francišković rekao je da je u jednom momentu medved podivljao i da je počeo da pravi probleme i predstavlja opasnost po stanovništvo.
 
"Pre nego što su lovci stigli, ugrozio je dve devojke koje su se nalazile na autobuskoj stanici, one su pobegle, a njihov otac se sakrio u kombiju dok se medved nije pomerio", rekao je Francišković za Novi list.
 
Medved se penjao ljudima na balkone, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća. 
 
"Kad smo reagovali medved je već napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje to veče nikako nije bilo izvodljivo. Zbog toga smo u koordinaciji s opštinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni da ustrelimo medveda", rekao je za Novi list Orlando Francišković.
 
Ovaj medved je prethodne sedmice viđen u Kostreni i Bakru.
 
Prema Franciškovićevim rečima, vrlo je verovatno da je reč o istoj grupi medveda, staroj otprilike dve godine. 
Nakon što je napustio majku usred sezone parenja, bio je izložen opasnosti od alfa mužjaka.
 
Lovci iz društva "Jelen" apeluju na sve stanovnike naseljenih područja da ne pokušavaju da se približe medvedu ili bilo kojoj drugoj divljoj životinji. 
  • Mikika

    06.06.2023 06:22
    na kraju ispade da su ljudi ipak ugrozili njega
  • izgovori

    05.06.2023 14:27
    Nista strelica za uspavljivanje i prebacivanje uspavanog mede na drugu lokaciju? Bas ste MORALI da ga uspavate zauvek. Niste mogli da ga hranom navedete da promeni kretanje. Ma sramota da bilo sta i govorite ako vas pitaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.