Kako se zaštiti od smrdibuba na vreme

Postoje uglavnom dve asocijacije na smrdibube, prva je zvuk njihovog leta dok se približavaju, a druga "miris" koji ispuštaju dok pokušavamo da ih se rešimo.
Kako se zaštiti od smrdibuba na vreme
Foto: Pixabay
Za zvuk je zaslužna njihova fizonomija tvrdokrilaca, a neprijatan miris koji ispuštaju dolazi iz žlezda smeštenih u abdomenu, i služi im kao odbrambeni mehanizam kada se osete ugroženim. 
 
Ovi insekti iz porodice Pentatomidae poznati su i pod nazivom smrdljivi martin. Smrdibube obitavaju širom sveta, a sve su češće njihove najezde u urbanim područjima. Mogu biti različitih veličina i boja i iako ih sve smatramo za iste, postoji veliki broj različitih vrsta. U Srbiji je registrovano oko dvadeset različitih vrsta smrdibuba.
Pojava smrdibuba se vezuje za topliji deo godine koji upravo stiže, a kako su gotovo neizbežna tema svake sezone, upoznajmo se sa činjenicama na vreme.
 
Određene vrste smrdibuba se hrane biljnim sokovima, a iako ih prvenstveno karakterišemo kao napasti koje ulaze u naše domove, mogu izazvati velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama i tada ih smatramo za prave štetočine. Druge vrste hrane se raznim insektima i smatraju se korisnim insektima u sklopu održivosti ekosistema. 
 
Kako su na naša područja dospele mikro migracijama, a njihovi prirodni neprijatelji nisu i ima ih u deficitu, svedočimo sve češćim najezdama smrdibuba u prirodi i urbanim sredinama.
Dezinsekcija smrdibuba
 
Dezinsekcija je proces uklanjanja insekata iz okruženja, posebno onih koji se smatraju štetnim ili nepoželjnim. To uključuje upotrebu hemijskih sredstava, kao što su insekticidi, ili drugih metoda kao što su zamke, ultrazvučni uređaji i razne fizičke barijere. 
 
Dezinsekcija se često primenjuje u domaćinstvima, poljoprivredi, prehrambenoj industriji i zdravstvu kako bi se kontrolisala ili eliminisala pojava insekata koji mogu prenositi bolesti ili oštetiti zalihe robe i raznih namirnica. Postoji veliki broj profesionalnih službi koje obavljaju ove usluge. Jedna od onih koje se izdvajaju po kvalitetu usluga i dugogodišnjem poslovanju je Eko Tim.
 
Neophodnost dezinsekcije smrdibuba proizlazi iz dve glavne potrebe: očuvanje higijene životnog prostora i zaštita poljoprivrednih kultura. Ove insekte karakteriše velika prilagodljivost što ih čini izazovnim za kontrolu, a njihova sposobnost da se hrane sokovima biljaka čini ih direktnom pretnjom za agrokulturu. 
 
Pravilna dezinsekcija smrdibuba zahteva pažljivu primenu metoda i sredstava. Hemijski insekticidi su često prvi izbor, ali zahtevaju strogo poštovanje uputstava kako bi se izbegle neželjene posledice, pa je savet angažovanje profesionalaca. Za one koji preferiraju održivi pristup, postoje i ekološke metode koje uključuju korišćenje prirodnih repelenata, kao što su eterična ulja i biljne infuzije. Takođe, fizičke barijere i ručno uklanjanje mogu biti efikasni, iako zahtevaju više truda i konstantnu budnost, a primenjiviji su uglavnom u stambenim okruženjima gde broj jedinki nije veliki.
 
Prevencija je često efikasnija od suzbijanja već nastale infestacije. Pravilno održavanje domaćinstva i okoline mogu značajno smanjiti mogućnost ulaska ovih nepoželjnih gostiju. Ugradnja, odnosno popravka ili zamena zaštitnih mreža na prozorima i vrata, takozvanih komarnika jedan su od efikasnijih mera fizičke zaštite od smrdibuba u periodu godine kada su nam prozori češće širom otvoreni. Osim toga, održavanje čistog i urednog vrta i bašte može umanjiti privlačnost područja za smrdibube. U domu, izbegavajte držanje voća i povrća direktno izloženog na otvorenom, jer kako za smrdibube, ovo je pravi magnet i za razne druge insekte koji se mogu nastaniti u vašem životnom prostoru. 
Da li su smrdibube opasne?
 
Smrdibube generalno nisu štetne za ljude u smislu da su patogene ili da prenose bolesti, takođe, smrdibube ne ujedaju ljude. One su primarno smetnja u domaćinstvima zbog neugodnog mirisa koji oslobađaju kada se osećaju ugroženima ili kada ih zgnječite. Iz tog razloga, ako se upustite u samostalnu borbu, nemojte ih hvatati golim rukama, savet je da koristite ubruse, maramice, rukavice ili bilo kakvu drugu zaštitu od direktnog kontakta. 
 
Nemojte ih stiskati i gnječiti. Opasnost od smrdibuba dolazi jer se hrane uglavnom biljkama, isisavajući sokove iz lišća, plodova i stabljika, pa mogu naneti štetu poljoprivredi i vrtlarstvu i u tom smislu mogu biti opasne kao izazivači većih materijalnih šteta za useve ili uništenju truda oko gajenja različitih biljaka u malim baštama.
 
Prilikom bilo kakve dezinsekcije hemijskim sredstvima, važno je biti svestan propisa koji regulišu korišćenje pesticida. Eko Tim je kompanija sa dvadesetogodišnjim iskustvom. Uspešno obavlja usluge dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije u skladu sa važećim zakonima i standardima, uz posedovanje svih dozvola i sertifikata. 

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.