Degu - inteligentan i razigran ljubimac

Degu ili čileanska veverica je inteligentan i živahan glodar koji će vas očarati svojim vragolijama.
Degu ili čileanska veverica je inteligentan i živahan glodar koji će vas očarati svojim vragolijama.

Znatiželjan je, veseo, izuzetno razigran, drag i dobroćudan. Uz pravilnu negu i ishranu živi od 5 do 9 godina.

Vodi poreklo sa čileadnskih Anda. U prirodi živi u grupama, pa mu treba obezbediti društvo. Ako nemaju društvo, degui pate i mogu postati depresivni, bez obzira na ljubav i brigu vlasnika.

Najbolje je imati dva degua istog pola iz istog legla. Ukoliko naknadno uzmete degua, morate ih postepeno upoznavati, pregraditi kavez ili staviti kavez do kaveza da se prvo upoznaju pre nego što počnu da žive zajedno.

Degu zahteva veći kavez od ostalih glodara. Minimalne dimenzije su 100x60x60 cm. Kavez bi trebalo da bude od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Dno kaveza treba da bude prekriveno piljevinom, a idealno bi bilo da kavez ima nekoliko nivoa. Uz posudu sa hranom i vodom povremeno traba staviti i posudu sa vulkanskim peskom kako bi se degui kupali. Takođe bi bilo lepo da im u kavez stavite veliki točak za trčanje, grane, kamenje, i druge igračke koje će im služiti za igru i razonodu.

Degui su biljojedi i ishrana je izuzetno bitna. Jedu gotovu hranu, seno koji im stalno mora biti dostupno, kao i sveža voda. Kako su skloni dijabetesu, morate biti izuzetno pažljivi sa poslasticama i sa voćem koje ima veliki procent šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suvo voće). Ponudite im i minerale i mineralni kamen. Hrana i prerađevine koje sadrže šećer ne smeju biti zastupljeni u ishrani ovog glodara, jer on nema mogućnost apsorpcije šećera pa oboljeva od dijabetesa i može uginuti. Iz tog razloga je zabranjeno voće za degue. Može da se daje povremeno 2-3 puta nedeljno povrće kelj, kupus, maslačak, šargarepa...

Ženke polno sazrevaju sa 6-9 meseci, a mužjaci sa godinu dana. Ženke mogu da ostanu gravidne i sa 6-9 nedelja, a graviditet traje 3 meseca. Rađaju 5-6 mladih.

Sa deguima treba postupati nežno i strpljivo. Ne treba ih naglo hvatati i treba im dati vremena da oni vas istraže. Nikako se ne smeju hvatati za rep. Oni imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi. Ukoliko primetite da je vaš degu apatičan, da mu se smanjila težina, da ima proliv, ili da su mu oči zamućene treba odmah da posetite veterinara. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

  • masa

    23.12.2020 15:30
    trag
    moja veverica je polomila nogu i ruku i macka je izbalavila ili ujela neznam sedi u cosku i nepomerase samo se blizi cosku i muce i zatvara oci ponekad pa se trgne
  • DeguSeLegu

    08.09.2018 22:18
    poklon
    Poklonio bi degu vevericu, ako neko zeli. Nemam prostora za veci kavez, a dobili smo prinove.
    Novi Sad.
  • Mare

    30.08.2018 01:27
    ...
    Ja cu dobiti dve a sada imam 25 HRCAKA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.