Peršun je odličan lek

Peršun je veoma je bogat vitaminom C, gvožđem i drugim mineralima, ali i folnom kiselinom.

Peršun je veoma je bogat vitaminom C, gvožđem i drugim mineralima, ali i folnom kiselinom.

Za peršun, nezaobilazan začin u kuhinji, može se reći i da je savršen lek. Veoma je bogat vitaminom C, gvožđem i drugim mineralima, ali i folnom kiselinom koja je neophodna u prevenciji nastanka malokrvnosti.

Listovi peršuna pospešuju i mokrenje, čiste mokraćne puteve i bubrege. Peršun utiče i na proizvodnju majčinog mleka, osvežava dah, neutrališe miris belog luka. Koristi se i kao obloga, odnosno kao antiseptik za rane, ugrize insekata i za iščašenja. Stoga je preporučljivo svakodnevno piti čaj od peršuna, koji se pravi tako što se 50 g listova prelije litrom kipuće vode, zatim poklopi i ostavi da odstoji desetak minuta. To je dovoljno za četiri šolje, koliko i treba popiti u toku dana. Ovaj čaj, ako se pravi od korena peršuna, dobar je za lečenje nadutosti i otežanog mokrenja. Takođe, ublažava bolove i otklanja nervozu.

Čajna mešavina koja se koristi za čišćenje bubrega od peska, protiv žutice i za lečenje jetre i slezine, pravi se na sledeći način: pomešajte po 100 g korena, lista peršuna i semena peršuna, pa od te mešavine uzmite dve kašike i kuvajte 5-8 minuta u 2 dl vode. Posle 60 minuta, kada odstoji, procedite i pijte po šoljicu pre jela. Ovaj čaj pijte dok ne potrošite svih 300 g mešavine. Ili, da biste izlečili otečenost i upalu očiju, uradite sledeće: u 300 ml vode 2-3 minute kuvajte dve kašike usitnjenog peršunovog lišća, a kada se ohladi procedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Čajem ispirajte oči nekoliko puta dnevno, a uveče stavite oblogu koji se pravi od 6 grančica dobro opranog peršunovog lišća. Oči povezite gazom i držite oblogu tokom cele noći.

Peršun pomaže i protiv slabih nerava. Koren i list iseckajte, pomešajte sa malinovim sokom i bagremovim medom i uzimajte pred spavanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.