Crna čokolada smanjuje mogućnost depresije

Jedna od namirnica koja se najčešće izbegava kada se za cilj ima smanjenje kilograma jeste čokolada, a ona zapravo ima pozitivan uticaj na organizam, smatraju nutricionisti.
Crna čokolada smanjuje mogućnost depresije
Foto: Pixabay
Budući da čokolada podiže nivo hormona serotonina, koji je zadužen za proizvodnju melatonina, malo čokolade moglo bi da reši probleme sa nesanicom, kaže nutricionista Keris Marsden.
 
"Tokom celog svog života i svemu što sam naučila o nutricionizmu nije prošao jedan dan a da nisam pojela malo čokolade. Ona povećava serotonin koji vam pomaže da dobro spavate. Ne može biti jednostavnije", rekla je Marsden.
 
Uz ovu prednost, naučnici sa Univerziteta u Londonu tvrde da osobe koje jedu crnu čokoladu smanjuju mogućnost depresije. Istraživanje je pregledalo podatke o 14 hiljada odraslih osoba uključujući njihovo konzumiranje čokolade, simptome depresije, visinu, fizičku aktivnost i ostale hronične zdravstvene probleme. Analiza podataka otkrila je da su učesnici koji su konzumirali crnu čokoladu dva puta u vremenskom razmaku od 24 sata imali 70 odsto manju šansu za razvoj depresije u odnosu na one koji je nisu konzumirali.
 
"Ovo istraživanje pruža dokaze da konzumiranje crne čokolade može biti povezano sa smanjenim šansama za razvoj kliničke depresije", rekla je dr Sara Džekson, koja je vodila istraživanje. Ipak, dr Džekson smatra da je potrebno sprovesti još istraživanja da bi se raščistile sve nedoumice oko odnosa između čokolade i depresije.
 
"Moguće je da depresija izaziva pad interesa za čokoladom ili neki drugi razlozi dovode do toga da ljudi manje konzumiraju čokoladu, pa postanu depresivni. Ako se utvrdi čvrsta veza između zaštitnog efekta koji konzumiranje čokolade ima na organizam, treba utvrditi i koju vrstu čokolade bi bilo najbolje konzumirati i koja je količina optimalna. Ali čokolada ne može da deluje sama. Prema naučnicima, ključ za pozitivan uticaj na raspoloženje je da čokoladu jedemo sa uživanjem. To, verujemo, neće biti problem", zaključila je dr Džekson.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).