Način na koji se hranite utiče na vaše spavanje

Većina nas ima neko znanje o tome kako ono što jedemo i pijemo utiče na naše telo.
 Način na koji se hranite utiče na vaše spavanje
Foto: Pixabay
Na primer, ako imate slatke palačinke za doručak, verovatno će vam se prispavati posle. Ili ako imate previše krstastog povrća (brokoli, kelj, kupus, prokelj, rotkvice, cvekla) za ručak, verovatno ćete želeti da izbegnete da budete sami u liftu sa svojim kolegama.
 
Novo istraživanje otkriva da postoji još jedan faktor koji biste možda trebali da imate u vidu: konzumiranje hrane bogate mastima, pored nepoštovanja doslednog rasporeda spavanja, može ometati proizvodnju zdravih masnih ćelija u vašem telu.
 
Kao rezultat toga, vašem telu je mnogo teže da funkcioniše onako kako bi trebalo.
 
Studija, objavljena u časopisu "Nature Communications", proučavala je kako različito ponašanje utiče na zdrave masne ćelije miševa. Imajte na umu da su našem telu potrebne zdrave masti da bi povećale nivo energije, podstakle rast ćelija i zaštitile naše organe.
 
Istraživači su, međutim, otkrili da uvođenje miševa u ishranu sa visokim sadržajem masti, kao i promena rasporeda spavanja, sprečavaju pravilno razmnožavanje njihovih zdravih masnih ćelija.
 
Veza između ishrane i spavanja je dvosmerna ulica.
 
"Čest je slučaj da deca i odrasli sa problemima spavanja vide poboljšanje kada unesu neke jednostavne promene u svoje prehrambene navike", kaže dr Nikol Borkins, nutricionistički psiholog.
 
"Dobro uravnotežena i zdrava ishrana omogućava zdrav ciklus spavanja i buđenja i miran podmlađujući san noću."
 
Takođe vam može biti od pomoći da svoje jutarnje obroke povećate u odnosu na večernje i da se usredsredite na lako svarljivu hranu.
 
"Znamo da je hrana sa više masnoća teže svariva za probavni sistem, što može poremetiti kvalitetni san", dodaje registrovani dijetetičar Abej Šarp.
 
Doduše, istraživanje je još uvek u ranoj fazi, tako da ne pravite nikakve promene u vašem životu samo na osnovu ove studije. Međutim, održavanje redovnog rasporeda spavanja i uzdržavanje od puno prerađene hrane sigurno ne mogu da vam naškode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).