Manje od petine žena u Srbiji koristi savremenu i efikasnu kontracepciju

Stanovništvo u Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.
Manje od petine žena u Srbiji koristi savremenu i efikasnu kontracepciju
Foto: Pixabay
Prema rezultatima poslednjeg reprezentativnog istraživanja višestrukih pokazatelja zdravlja, savremenu i efikasnu kontracepciju u Republici Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (21,4 odsto), a tradicionalnu dvostruko više (40,8 odsto). Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1 odsto), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3 odsto), intrauterini ulošci (2,6 odsto) i sterilizacija žene (0,6 odsto), prenosi Institut za javno zdravlje Vojvodine.
 
Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (coitus interruptus) (31,4 odsto), dok je metod izbegavanja odnosa u "plodnim danima" i ostale "prirodne metode" koristilo 9,5 odsto ispitanica. Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 37,7 odsto. Potrebe za kontracepcijom nisu zadovoljene kod 8,8 odsto anketiranih žena.
 
Odgovorno seksualno ponašanje i pandemija COVID-19
 
"Pošto se korona virus prenosi, između ostalog, bliskim fizičkim kontaktom, a kako seksualni odnos uključuje bliski fizički kontakt, ne postoje mere koje mogu u značajnoj meri smanjiti rizik od njegovog prenošenja sa zaražene osobe na osetljivu osobu tokom seksualnog odnosa. Stoga je svaki seksualni odnos rizičan za prenošenje korona virusa i upuštanjem u seksualni odnos ovaj rizik se jednostavno mora prihvatiti. S obzirom na način prenošenja, mogućnost infekcije je najveća tokom ljubljenja", navode iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Preporuka za smanjenje rizika od prenošenja korona virusa seksualnim odnosom odnosi se na seksualni odnos sa osobom sa kojom smo u bliskom svakodnevnom kontaktu, ili partnerom u stalnoj vezi, poput supružnika i životnih partnera.
 
Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra, od 2007. godine, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja, tako da se omogući svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, informisan izbor o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.
 
Planiranje porodice omogućava pojedincima i parovima da planiraju i ostvare željeni broj dece, da planiraju vreme njihovog rađanja i razmak između porođaja, bez straha od neželjenih trudnoća i seksualno-prenosivih infekcija. Planiranje porodice je, takođe, pitanje seksualnih i reproduktivnih prava. Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje i da ne strahuju od seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće, kao i da mogu da kontrolišu plodnost na način koji ne izaziva neželjene posledice po njihovo zdravlje.
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) se zalaže za promociju planiranja porodice i kontracepcije, kreiranjem smernica zasnovanih na dokazima o bezbednosti i pružanju usluga kontracepcije i obezbeđivanju ljudskih prava u programima kontracepcije.
 
Opširne preporuke za odgovorno seksualno ponašanje možete pročitati na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
  • @MICI

    24.09.2021 20:20
    I uzgred jedini potpuno bezbedan (po zenu). Manje su me abortusi ostetili nego hormonske bombe.
  • .

    24.09.2021 14:25
    A sta je sa muskarcima? :(
  • MICI

    24.09.2021 13:22
    KONTARCEPCIJA
    Zna današnja omladina i ostali šta je kontracepcija. I koristili bi češće da su cene niže. Smatra se da je košišćenje prezervativa najsigurniji, i znam da mladi to najčešće koriste. odnosno,koristili bi. Svi nešto pametuju, a ne izađu u "svet" i pogledaju pošto je jedan prezervativ. 150-200 dinara, kao da je od zlata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.