Ogorčenost može uzrokovati bolesti

Istražujući povezanost između osećaja gorčine i poraza na jednoj i kvaliteta života na drugoj strani, naučnici sa Univerziteta Konkordija utvrdili su da konstantna ogorčenost može dovesti do razboljevanja čoveka.
Istražujući povezanost između osećaja gorčine i poraza na jednoj i kvaliteta života na drugoj strani, naučnici sa Univerziteta Konkordija utvrdili su da konstantna ogorčenost može dovesti do razboljevanja čoveka.

"Stalna ogorčenost može kao rezultat da ima stalni osećaj ljutnje i neprijateljstva što, u slučajevima kad je veoma snažna, može negativno da utiče na fizičko zdravlje", tvrdi Karsten Vroš, profesor psihologije Univerziteta Konkordija i član istraživačkog centra za ljudski razvoj.

U proteklih 15 godina Vroš je istraživao kako negativna osećanja, poput tuge, utiču na ljude. U poslednje vreme posebno se fokusirao na uticaj ogorčenosti.

Sa svojim kolegom Džesi Renaudom utvrdio je da je poraz najčešći uzrok ogorčenja, a da taj osećaj prate ljutnja i optuživanje. "Dugotrajno gajenje osećanja gorčine može dovesti do biološke disregulacije, koja se odražava na metabolizam i funkcionisanje organa i može da prouzrokuje fizičko oboljenje", kaže Vroš.

Ogorčenje se može izbeći ako se ljudi koji okuse poraz okrenu drugim načinima da ispune svoje ciljeve. Ako im to ne uspe, naučnici sugerišu da se bave nečim drugim što im je podjednako važno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.