Utvrđen verovatan uzrok epidemije dečjeg hepatitisa

Utvrđen je verovatan uzrok misteriozne epidemije dečjeg hepatitisa i stručnjaci iz Britanije veruju da su identifikovali uzrok niza problema sa jetrom koji pogađaju malu decu širom sveta.
Utvrđen verovatan uzrok epidemije dečjeg hepatitisa
Foto: 021.rs (arhiva)
Istraživanja sugerišu da su se dva uobičajena adenovirusa vratila nakon sto je lokdaun zbog pandemije kovida-19 okončan i pokrenula retke ali veoma ozbiljne slučajeve hepatitisa.
Smatra se da je pogođeno više od 1.000 dece u 35 zemalja, od kojih su mnoga mlađa od pet godina.
 
Navodi se da je nekima, uključujući i 12 dece iz Velike Britanije, bila potrebna transplantacija jetre kako bi im bio spasen život.
Dva tima istrazivača, iz Londona i Glazgova, kažu da su bebe, izložene tim virusima kasnije nego što je uobičajeno, a sve zbog ograničenja uslovljenih kovidom, propustile da ranije steknu imunitet na adenovirus, koji obično izaziva prehlade i stomačne tegobe.
 
Dodaje se da bi to moglo da objasni zašto su neki razvili neobične i zabrinjavajuće komplikacije na jetri.
 
BBC navodi da se većina dece koja se zaraze ovim tipovima virusa brzo oporavi i nejasno je zašto neki razvijaju upalu jetre, pa bi možda genetika mogla da ima ulogu u tome.
 
Naučnici su isključili bilo kakvu povezanost sa korona virusom ili vakcinama protiv kovida.
 
Profesorka Džudit Breuer, stručnjak za virusologiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu rekla je da kada se, tokom perioda izolacije, deca nisu mešala, nisu ni prenosila viruse jedni drugima.
 
Ona naglašava da deca tako nisu gradila imunitet na uobičajene infekcije s kojima bi se inače suočavala, ali kada su ograničenja ukinuta, deca su počela da se mešaju.
 
"Tada su virusi krenuli slobodno da kruže i odjednom su, zbog nedostatka prethodnog imuniteta, deca bila izložena čitavoj masi novih infekcija", navela je profesorka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.