Zašto je lek "folkodin" povučen sa tržišta i šta da radite ako ste ga već pili?

Lek "folkodin", koji se koristi protiv kašlja, povuče je sa tržišta zato što njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije, može izazvati anafilaktičku reakciju.
Zašto je lek "folkodin" povučen sa tržišta i šta da radite ako ste ga već pili?
Foto: Pixabay
U decembru je Evropska agencija za lekove na nivou Unije zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin. Pacijenti koji u ovom trenutku koriste "folkodin" treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru, kaže za RTS Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.
U vezi sa lekom "folkodin" poslata su upustva i lekarima u domovima zdravlja nakon odluke o povlačenju. Mitrašinović kaže da se  "folkodin" povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.
"To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije od 12 godina. Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuromuskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju - anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore", istakla je Mitrašinović.
 
Prema njenim rečima, pacijenti koji u ovom trenutku koriste "folkodin" treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru.
 
Napomenula je da se prekida upotreba leka jer ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju, prenosi RTS.
  • Borrho Ciorbo

    05.04.2023 21:32
    A što nema trodoni!?
  • Lili

    05.04.2023 18:08
    To je valjada poslednji pravi lek za kašalj na našem tržištu. Sinekod su odavno prestali da prave kao i omnitus. Valjda su im jeftini pa su ih izbacili iz proizvodnje. Ostali su sirupi, puni šećera i mnogi sumnjivog kvaliteta,
  • Vlada

    05.04.2023 13:26
    Ja sam ga juče popio
    Neki ga imaju u zalihama od ranije. U redu je obavestiti ljude. Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.