Uskoro popuštanje mera u Srbiji: Ukidanje kovid bolnica, posete pacijentima u bolnicama...

Radna grupa za borbu protiv kovida u Srbiji, koja je zamenila Krizni štab, predložila je Ministarstvu zdravlja popuštanje mera koje su do sada bile na snazi.
Uskoro popuštanje mera u Srbiji: Ukidanje kovid bolnica, posete pacijentima u bolnicama...
Foto: 021.rs

Ovaj korak usledio je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da korona više ne predstavlja globalnu opasnost, piše Euronews Srbija.

Radna gtupa je predložila da se dozvole posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju dva puta nedeljno, kao i da se zatvore kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i na Mišeluku u Novom Sadu.

Predlog je i da sve bolnice i klinički centri imaju izolacione jedinice za kovid pacijente, a da se ostavi pet posto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima za najteže pacijente, koji imaju komplikacije.
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za Euronews Srbija da će zdravstvene ustanove vrlo brzo dobiti instrukcije i odluke oba tela - Radne grupe za borbu protiv korone i Republičke strukne komisiije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
 
"Polako ćemo popuštati mere. Nećemo da sečemo preko noći. Pratimo savete SZO. Za početak posete bolnicama će biti dozvoljene dva puta nedeljno za lakše pacijente koji su na bolničkom lečenju. U posetu im može doći jedan član porodice. Za imunokompromitovane pacijente, onkološke pacijente, poseta još uvek neće biti", rekao je Đerlek za Euronews Srbija.
 
Do sada je na snazi bila preporuka nošenja maski u zatvorenom prostoru, dok su u zdravstvenim ustanovama maske bile obavezne. 
 
Đerlek kaže da će se dalja relaksacija mera odnosi na maske u zatvorenom prostoru, dok će u zdravstvenim ustanovama i dalje ostati pošto ima imunokompromitovanih pacijenata.
 
Đerlek: Prestaje potreba za kovid bolnicama
 
"Prestaje potreba za kovid bolnicama u Batajnici, Kruševcu i na Mišeluku. Predlog je da se kovid pacijenti zbrinjavaju u zdravstvenim ustanovama koje će praviti svoje izolacione jedinice, ali da se ostavi pet posto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima za pacijente zaražene kovidom sa komplikacijama", naveo je Đerlek.
 
Upitan kada se može očekivati da kovid bolnice budu zatvorene, on je rekao da se može očekivati naredne dve do tri nedelje, ali da ne želi da licitira datumima.
 
"Polako praznimo kovid bolnice. Otpuštamo pacijente koji mogu da idu kući. Ostale pacijente, koje možemo, prebacujemo u bolnice gde pripadaju. Hirurški pacijent u neku hiruršu izolacionu jedinicu, tako je i sa ginekološkim pacijentima, gastroenterološkim... Polako smanjujemo broj pacijenata, da dođemo do nule. To će biti proces koji će trajati, nedelju, dve, tri", priča Đerlek.
 
Predsednik Radne grupe za borbu protiv kovida prof. dr Goran Stevanović kaže za Euronews Srbija da to telo ima redovne sastanke, a da su na poslednjem, koji je bio pre nedelju dana, doneli predlog mera koji je u njihovom domenu.
 
"Naši predlozi se odnose na organizaciju zdravstvenog sistema. Čekamo dalje odluke što se toga tiče", kaže Stevanović.
 
Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić ranije je najavila da bi deo kovid bolnica magao da se pretvori u palijativne centre.
Radna grupa za borbu protiv kovida
 
Inače, Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu za borbu protiv kovida, čiji je predsednik direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović, početkom godine. 
 
Radna grupa je zamenila Krizni štab za borbu protiv virusa korona, koji je upravljao epidemijom od 2020. godine.
 
Radna grupa ima 12 članova, a jednog sekretara. Interesantno je da među članovima Radne grupe nisu dr Predrag Kon, prof. Branislav Tiodorović, koji su bili članovi Kriznog štaba.
 
Iz Ministarstva zdravlja navode da su zadaci Radne grupe da daje predloge o postupanju a kovid pozitivnim pacijentima na svim nivoima zdravstvene zaštite (primarna, sekundarna i tercijarna), kao i da daje predloge procedura za kretanje kovid pozitivnih pacijenata od ustanova na primarnom nivou zdravstvene zaštite kao višim nivoima zdravstvene zaštite radi obavljanja dijagnostičkih procedura ili potrebe za stacionarnim lečenjem i obrnuto.
  • Tamara

    05.06.2023 22:03
    Nikola
    Slažem se da mere koje smo imali na snazi da su za koronu slabe.

    Mirnija je sutuacija,za sada su male šanse da dođe patogeniji soj koji bi ponovo napravio problem.

  • Ksenija

    03.06.2023 20:22
    Situacija dozvoljava ukidanje zabrane poseta u bolnicama i to bez ograničenja,ali na žalost neki načelnici,upravnici,direktori bolnica i dalje ograničavaju posete i ako smo rekli da epidemija nema više snagu da bukne više nigde,patogenost korone je sada još više niska.


  • Mare

    21.05.2023 00:49
    Za mog oca i mnoge koje poznajem je kasno...korona je bila opravdanje sto nema poseta,radili su i rade bez nadgledanja posetioca-rodbine koji bi mogli da intervenisu...radili i sada rade po svome,odgovornosti nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).