Naučnici pronašli devet vrsta mikroplastike u ljudskom srcu

Novo istraživanje je pokazalo da se mikroplastika nalazi i u tkivu ljudskog srca, objavljeno je u časopisu "Environmental Science & Technology".
Naučnici pronašli devet vrsta mikroplastike u ljudskom srcu
Foto: Pixabay
Čovek tokom godine konzumira između 39.000 i 52.000 čestica mikroplastike, u zavisnosti od starosti i pola, a veličina tih čestica varira između 1 µm i 5 mm. Poznato je da mikroplastika završava u hrani, krvotoku i mozgu, a novo istraživanje je pokazalo da se nalazi i u srčanom tkivu.
Američko hemijsko udruženje je saopštilo da su njegovi istraživači analizirali tkivo srca 15 ljudi pre i nakon operacije.
Korišćenjem laserskog infracrvenog hemijskog sistema za snimanje i skenirajujuću elektronsku mikroskopiju tokom svoje istrage, tim istraživača je ustanovio da mikroplastika postoji u tkivima i pre i posle operacije. Oni su uzeli i uzorke krvi polovine učesnika istraživanja, takođe pre i posle operacije, a otkriveno je devet tipova mikroplastike u uzorcima, kako pre, tako i posle operacije. 
 
Maksimalni prečnik mikroplastike iznosio je 184 μm.
 
U uzorcima krvi je otkrivena promena vrste i veličine mikroplastike nakon hirurškog zahvata, što sugeriše da je mikroplastika završila u telu i tokom operacije.
 
Međutim, istraživači su uočili da mikroplastika nije univerzalno prisutna u svim uzorcima tkiva. Devet tipova čestica je pronađeno u pet tipova tkiva, a prečnik najveće čestice je iznosio 469 μm.
 
"Potrebna su nova istraživanja kako bi se ispitao uticaj hirurgije na uvođenje mikroplastike u organizam, kao i potencijalni efekti mikroplastike u unutrašnjim organima na ljudsko zdravlje", navodi se u istraživanju.
  • milenko

    15.08.2023 09:35
    samo 9 ?
    ..sa novim istraživanjem biće 99,za koju godinu. Naučnici su davno trebali prestati istraživati inteligenciju životinja i početi proučavati GLUPOST ČOVEKA !!!
  • Laki

    13.08.2023 15:06
    Plastikanci
    Cevi i čaše od olova su uništili rimljane, a plastika će uništiti nas !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?