U Velikoj Britaniji se razmatra da poruke upozorenja budu i unutar paklica cigareta

Britanska vlada razmatra postavljanje poruka u paklice cigareta kako bi podstakla pušače da prestanu da puše.
U Velikoj Britaniji se razmatra da poruke upozorenja budu i unutar paklica cigareta
Foto: Pixabay
Poruke bi sadržale informacije o zdravstvenim i finansijskim prednostima odvikavanja od pušenja i istakle podršku koja je dostupna, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Velike Britanije.
Slične poruke se već koriste u drugim zemljama, uključujući Kanadu i Izrael, podseća BBC.
Vlada se obavezala da će iskoreniti pušenje u Engleskoj do 2030. godine, što znači da će se stopa pušenja smanjiti na pet ili manje odsto populacije. Ranije ove godine stručnjaci su predviđali da ovaj cilj neće biti postignut bez dodatnih mera.
 
Upozorenja su ispisana na spoljašnjoj strani kutija više od 50 godina. Ministarstvo zdravlja navodi da bi poruke unutar paklica cigareta mogle da sadrže informacije o novcu koji bi se mogao uštedeti prestankom pušenja, kao i o potencijalnim zdravstvenim poboljšanjima.
 
Kaže se da je procena uticaja u Kanadi pokazala da su pušači izloženi ovakvim porukama znatno češće pokušali da prestanu.
 
Debora Arnot, izvršna direktorka "Action on Smoking and Health", rekla je da je "prosečnom pušaču potrebno oko 30 pokušaja da prestane, tako da je veoma važno ohrabriti ih da nastave da pokušavaju".
Ona je dodala da poruke unutar paklica to čine tako što šalju ozbiljne poruke o smrti i bolesti koje se nalaze na spoljašnjoj strani paklica sa najboljim savetima kako da se ostave cigarete".
 
Ministar zdravlja Stiv Barkli rekao je da "pušenje predstavlja ogroman teret za Nacionalnu zdravstvenu službu, ekonomiju i pojedince". On je dodao da bi "delovanjem na smanjenje stope pušenja i ostvarivanje ambicije da budemo bez dima do 2030. godine, mogao da se smanji pritisak na Nacioanlnu zdravstvenu službu, ali i da se pomogne ljudima da žive zdravije".
  • NN

    18.08.2023 09:22
    ..
    Ko hoce da pusi, pusice. Dosta vise trosenja vremena na gluposti. Kao da nemamo bitnijih stvari u zivotu, nego gde ce oni da stampaju neke gluposti koje nemaju nikakvu svrhu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.