Uspešno izvedena transplantacija rožnjače na VMA

U Centru za transplantaciju organa, ćelija i tkiva Vojno-medicinske akademije (VMA) dvojici osiguranika Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika uspešno su transplantirane rožnjače.
Uspešno izvedena transplantacija rožnjače na VMA
Foto: Pixabay
Time je nastavljen rad tog centra, saopštila je Akademija.
U VMA prioritet za tu vrstu operacije imaju vojni osiguranici, dok Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja ne formira jedinstvenu republičku listu za transplantaciju rožnjače.
Primalac očnog tkiva, u ovom slučaju rožnjače, ne može da bude osoba koja ima oboljenje koje karakteriše teški stepen suvoće očiju, Stivens-Džonsonov sindrom i izraženu neovaskularizaciju rožnjače.
 
Indikacije za transplantaciju rožnjače u Srbiji, odnosno za najčešće izvođenu optičku, perforativnu keratoplastiku su pseudofakna bulozna keratopatija, distrofije rožnjače, keratokonus, Fuksova endotelna distrofija, leukom, različite degeneracije rožnjače i drugo, navodi u saopštenju VMA. 
  • MarkoNS

    12.11.2023 16:03
    Eto i jedna sjajna vest sa naših prostora!
  • V

    11.11.2023 21:29
    Kad treba primiti organ niko nije odbio a kada treba donirati onda krece politika, popovi, licemerje…
  • Jedna od mnogih

    11.11.2023 10:23
    Imena
    Sjajna vest, objavite i imena lekara koji su to uradili. Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.