Operacije katarakte i vantelesna oplodnja i ove godine u privatnim klinikama o trošku RFZO

Kako bi se smanjile liste čekanja za vantelesnu oplodnju i operacije katarakte, Republički fond za zdravstveno osiguranje i ove godine je zaključio ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama.
Operacije katarakte i vantelesna oplodnja i ove godine u privatnim klinikama o trošku RFZO
Foto: 021.rs
U slučaju operacije katarakte, proces započinje kod izabranog lekara. 
 
Za vantelesnu oplodnju potrebno je odobrenje komisije nakon kog potvrda za otvaranje procedure važi godinu dana.
Ivana Đunisijević iz RFZO-a kaže za RTS da na operaciju katarakte čeka oko 19.000 osiguranika, a da je prethodne godine u privatnim ustanovima urađeno 18.000 operacija, dok evidencije o listama čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje.
 
"Ono što primećujemo je da je interesovanje za operacije katarakte kod privatnika jednako onom u državnim institucijama. Što se tiče vantelesne oplodnje, tu malo više ide u korist privatnika u odnosu na državne bolnice, ali moram da napomenem i da su kod državnih ustanova kapaciteti manji nego kod privatnika", navodi Đunisijević.
"U ovoj godini imamo dve nove ustanove sa kojima sarađujemo što se tiče katarakte, tako da je ukupan broj privatnih klinika za operaciju katarakte 28. Što se tiče vantelesne oplodnje, ove godine je zaključena saradnja sa jednom novom ustanovom, a ukupan broj je 16", kaže Đunasijevićeva.
 
Govoreći o proceduri za prijavu na listu čekanja za operaciju katarakte, objašnjava da je uslov za odlazak na operaciju kod privatnika, a na teret RFZO-a, taj da podnosilac zahteva mora da se nađe na listi čekanja.
 
"Dakle, mora da krene od svog izabranog lekara i pregleda na kom se utvrđuje oftalmološki problem. Dalje se upućuje u viši sistem zdravstvene zaštite – bolnicu ili klinički centar. Tek tamo lekar utvrđuje da li je neko za operaciju i upisuje ga na listu čekanja", poručuje ona.
 
"Kada se osigurano lice stavi na listu čekanja, ima mogućnost da se operiše na teret sredstava RFZO-a i u privatnoj klinici. Da bi se to dogodilo, potrebno je da budu anketirani od strane republičkog organa, gde bi trebalo da im se predoči mogućnost da se operišu privatno, objasni na koji način je to moguće i naznači da je besplatno, osim partipacije u nekom procentualnom iznosu sočiva", navodi Đunasijević.
 
Dodaje da kod podnošenja zahteva za vantelesnu oplodnju procedura podrazumeva da žena, sa ili bez partnera, dobije odobrenje stručne komisije gde se odabira zdravstvena ustanova za operaciju.
 
"Sve nformacije se potom prosleđuju RFZO, gde se dalje zahteva pregled. Nakon odobrenja od komisije, podnosilac zahteva dobije potvrdu koja važi godinu dana i u tih godinu dana mora da se započne sa procedurom vantelesne oplodnje", kaže ona.
 
Pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države imaju sve žene do navršenih 45 godina, ali postoje i razlike u broju pokušaja.
 
"Za prvo dete, broj pokušaja nije ograničen. I stimulisani pokušaju, i krioembriontransfera i neogranično zamrzavanja embriona. Što se tiče prava na drugo dete, bez obzira da li je prvo dete dobijeno iz postupka vantelesne oplodnje ili prirodnim putem, parovi imaju pravo na dva stimulisana pokušaja, tri krioembriontransfera i neogranično zamrzavanje embriona", kaže Đunasijević.
 
Dodaje da postoji i treći aspekt - sa darovanim reproduktivnim ćelijama ima se pravo na tri stimulisana pokušaja, tri krioembriontransfera i jedan uvoz reproduktivnih ćelija iz inostranstva.
  • Sesil

    12.02.2024 16:12
    Procedura
    Od katarakte se operišu mahom stariji ljudi. I onda ih država maltretira da opajavaju drž.očne lekare koje ne možeš dočekati, pa na kliniku, listu čekanja.... Sigurno je da na operaciju neće otići onaj ko ne treba. Pregledaj ga privatno, operiši privatno i gotovo. Država neka plati. Moja majka od 88 god.je 4 puta išla kod zakazanog zubara, ništa nije uradila jer je zubar otišao, bolestan g.o. zvale ona i ja 10 puta DZ i na kraju odradila privatno i platila.
    Slično i sa kataraktom. Na papiru zvuči bajno.
  • Kristina

    05.02.2024 08:04
    Vantelesna oplodnja vec godinama unazad moze da se uradi i na privatnim klinikama besplatno, ovo nije nikakva novina.
  • Dijaspora6

    04.02.2024 20:22
    Jedno iskustvo
    Imao sam operacije katarakte na oba oka. Jedin trošak koji sam imao nila je participacija u plaćanju sočiva. Njih ima jeftinih i skupih i sva su dobra. Operacije i naknadne preglede kod specijaliste i lekove platilo je državno zdravstveno osiguranje. Više ne nosim naočare. Naravno, sve ovo se nije desilo u tigru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.