Amerikanci odobrili prvi lek za masnu jetru

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek Madrigal Pharmaceuticalsa za lečenje bolesti masne jetre, poznate kao nealkoholni steatohepatitis (NASH).
Amerikanci odobrili prvi lek za masnu jetru
Foto: Pixabay
To je prvi tretman koji je dobio odobrenje za tretiranje tog stanja, a to američkoj kompaniji otvara priliku vrednu više milijardi dolara.
 
NASH, koji je nedavno preimenovan u steatohepatitis povezan s metaboličkom disfunkcijom (MASH), pogađa oko 1,5 miliona ljudi samo u SAD-u, prema procenama te kompanije, ali do sada nije bilo odobrenog leka za njega.
Madrigalov oralni lek biće dostupan pod robnom markom Rezdiffra od aprila, najavio je izvršni direktor Bil Sibold. Kompanija je odredila cenu leka po godišnjoj veleprodajnoj ceni od 47.400 dolara. 
 
Analitičarka Evercore ISI Lisa Bajko procenjuje da će godišnja prodaja Rezdiffra premašiti pet milijardi dolara.
Madrigalov lek odobren je za pacijente koji imaju NASH s fibrozom ili ožiljcima koji su napredovali do stepena 2 ili 3 po težini. 
 
Uzrok NASH-a nije u potpunosti razjašnjen. 
 
Obično se povezuje s gojaznošću, hipotireozom, dijabetesom, visokim nivoom masnoća u krvi i sličnim zdravstvenim problemima. Uzrokuje prekomerno nakupljanje masti u jetri i uzrokuje upalu i fibrozu, ili ožiljke, na organu.
 
Odobrenje FDA označava tačku preokreta za pacijente, nakon niza neuspeha u poslednjoj deceniji, rekla je Lorejn Stehl, izvršna direktorka organizacije za zastupanje pacijenata "American Liver Foundation", dodavši kako će to odobrenje "otvoriti vrata za više terapeutskih lekova, koji su očajnički potrebni."
 
Akero Therapeutics, 89bio, Viking Therapeutics i Sagimet Biosciences sprovode ispitivanja svojih lekova za tu bolest, koja su u srednjoj i kasnoj fazi.
  • Dragab

    19.03.2024 20:19
    Ah
    Kad ćebu Srbiji se dati insulinske pumpe za dijabetičare ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.