Osobe čije su majke pušile cigarete tokom trudnoće u većem riziku od dijabetesa

Osobe čije su majke bile pušači i uživale u duvanu tokom trudnoće imaju 22 odsto veće izglede da boluju od dijabetesa tipa 2.
Osobe čije su majke pušile cigarete tokom trudnoće u većem riziku od dijabetesa
Foto: Pixabay
To su zaključci istraživanja predstavljenog na skupu naučnika epidemiologa i kardiologa Američke asocijacije za bolesti srca, održanog u Čikagu.
 
Na istom skupu saopšteno je da odrasle osobe koje su podlegle navici pušenja, imaju čak 35 odsto veće izglede obolevanja od te vrste dijabetesa u odnosu na nepušače.
Rezultati proučavanja u ovoj oblasti, koje je obuhvatilo 476.000 odraslih čiji su zdravstveni podaci dobijeni iz bio-banke Velike Britanije, ukazuju na uzročno-posledičnu vezu između uživanja duvana i obolevanja od dijabetesa tipa 2, uz naznaku da su osobe koje su počele da puše duvan kao adolescenti izložene riziku ove vrste sećerne bolesti 57 odsto više nego one koje nemaju kontakt sa nikotinom.
 
Jedan od autora ovog istraživanja, prof. dr Viktor Venc Zong, kaže da pušači čije su majke konzumirale duvan u vreme trudnoće i koji imaju i genetsku predizpoziciju, imaju više od tri puta veće izglede da se razbole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na nepušače.
Najvećem riziku ipak su izložene osobe koje su počele da puše dok su bile adolescenti u periodu od pet do 14 godina starosti. Verovatnoća da se ovi uživaoci duvana razbole od dijabetesa u kasnijim godinama života, u odnosu na nepušače, veća je za čitavih 639 odsto.
 
Ipak, oni koji su počeli da puše kao adolescenti, ukoliko ostave cigarete, imaju zdrav životni stil, pre svega adekvatnu ishranu, mogu značajno da umanje mogućnost bolovanja od dijabetesa, tvrdi Zong.
 
Prema raspoloživim statističkim i zdravstvenim podacim,a u svetu u cigaretama ili drugim duvanskim proizvodima uživa 50 miliona mladih uzrasta od 13 do 15 godina.
 
Adolescenti najviše puše u razvijenim zemljama sveta i to 27,7 odsto mladića i 19,4 odsto devojaka.
 
Najveći broj tinejdžera, njih 32,5 odsto, puši na Palau arhipelagu u Mikroneziji, a odmah zatim, po broju mladih uživalaca duvana, slede Bugarska i Rumunija, sa po 32 odsto adolescenata pušača. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.