Revolucija u farmaciji: Više tableta u jednoj i to odštampanoj

Istraživači u Centru za aditivnu proizvodnju Univerziteta u Notingemu postigli su značajan napredak u personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti kroz novu tehnologiju 3D štampanja tableta.
Revolucija u farmaciji: Više tableta u jednoj i to odštampanoj
Foto: Pixabay
Ova tehnika je poznata kao MM-IJZDP.
 
Novo dostignuće će omogućiti stvaranje tableta koje sadrže više lekova, od kojih se svaki oslobađa u određeno vreme. 
Ovaj izum, čije sprovođenje i realizaciju predvode dr Jinfeng Đe iz Centra za proizvodnju aditiva i profesorka Felisiti Rouz sa Farmaceutskog fakulteta, obećava da će farmaceutska industrija doživeti svojevrsnu revoluciju.
 
Ta revolucija, odnosno preobražaj, omogućava stvaranje visokoprilagođenih sistema za izdavanje lekova sa neverovatnom preciznošću, što će rezultirati poboljšanjima u načinu na koji se lek primenjuje i deluje.
Inovacija je usredsređena na poli-ACMO, novo rastvorljivo polimerno mastilo posebno formulisano za farmaceutsku primenu. Taj jedinstveni materijal, sastavljen od molekula osetljivih na svetlost, učvršćuje se kada je izložen ultraljubičastom svetlu, stvarajući okvir rastvorljiv u vodi unutar tablete.
 
Naučnici su uspešno iskoristili 3D štampanje kako bi napravili tablete sa prilagođenim stopama oslobađanja lekova i adekvatnom prostornom distribucijom. 
 
Sve to otvara put za neviđene nivoe prilagođavanja tretmana, omogućavajući lekarima da se efikasnije pozabave specifičnim potrebama svakog pacijenta i daju lekove koji deluju maksimalno kontrolisano.
 
Takav pristup nudi dodatne prednosti. Jedinstvena unutrašnja struktura tablete ne samo da kontroliše brzinu oslobađanja leka i to u najadekvatnije vreme, već omogućava štampanje više lekova unutar jedne tablete, pojednostavljujući složene režime lekova u jednu dozu.
 
Tehnologija je posebno korisna za pacijente sa složenim rasporedom uzimanja većeg broja lekova, što može biti zbunjujuće i teško, i što zahteva od pacijenata da uzimaju nekoliko pilula u različito vreme tokom dana.
Metod MM-IJZDP pojednostavljuje taj proces kombinovanjem više lekova u jednu tabletu, dizajniranu da otpusti svaku komponentu u odgovarajuće vreme.
 
Ipak, još postoje izazovi koje treba prevazići. Trenutni fokus je na razvoju većeg broja formulacija mastila kako bi se prilagodio širem spektru lekova. Na sreću, istraživački tim je uveren da će se primena ove tehnologije brzo proširiti i poboljšati.
 
Do sada je omogućeno štampanje do 56 različitih lekova istovremeno.
  • Bosanac

    22.05.2024 15:12
    Vau!
    Vau! Hoće sadržavati mRNA u sebi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.