Imate česte glavobolje, vrtoglavice, trnjenja? Evo kako otkriti da li je neko ozbiljnije oboljenje

Simptomi kao što su glavobolja, vrtoglavica, zaboravnost, trnjenja ili bol u leđima mogu da kriju ozbiljnija oboljenja koja se uz odgovarajuću tehnologiju mogu otkriti i ranije.
Upravo iz ovog razloga, zahvaljujući dugogodišnjem istraživanju, došlo je i do napretka u tehnologiji magnetne rezonance (MR) kojim je omogućen skrining pregled centralnog nervnog sistema, a koji traje svega 20 minuta.
 
Novim MR skrining pregledom centralnog nervnog sistema moguća je rana dijagnostika neuroloških bolesti poput multiple skleroze, ishemijskih promena (tzv. šlogova), krvarenja, moždane atrofije ili eventualnog postojanja tumora mozga i kičmene moždine.
 
Ovakav savremeni aparat dostupan je i u Novom Sadu, u dijagnostičkom centru Life Scan i, kako ističu, u slučaju ranog otkrivanja ovakvih promena šanse za uspešno lečenje su neuporedivo veće.
Koje su prednosti MR skrininga centralnog nervnog sistema?
 
Pre svega, MR skrining pregled centralnog nervnog sistema daje sveobuhvatan uvid u eventualno postojanje promena, ali istovremeno je i izuzetno bezbedan za pacijenta, budući da ne koristi štetno jonizujuće zračenje.
 
Ovaj inovativni pregled omogućava detaljno mapiranje strukture mozga i kičmene moždine.
Uz pomoć visokopreciznih magnetskih polja i sofisticiranih računarskih algoritama, MR skrining centralnog nervnog sistema pruža neuporediv uvid, identifikujući čak i najmanje promene ili anomalije. 
 
"MR skrining pregled predstavlja veliki korak napred u dijagnostici neuroloških i neurohirurških stanja. Ova tehnika omogućava nam da identifikujemo patološke promene u ranim fazama, što otvara vrata za prevenciju i ciljane tretmane", objašnjavaju iz Life Scan-a za 021.rs.
 
Pacijenti kod kojih se na MR skrining pregledu otkriju promene savetuje se da se uradi ciljano detaljni MR pregled regije od interesa (mozak, cervikalni, torakalni ili lumbalni segment kičme) radi postavljanja precizne dijagnoze. 
 
  
Foto: Life Scan
 
Skrining pregled za cilj ima pre svega preliminarno preventivno utvriđivanje da li postoji sumnja na patologiju koja zahteva dalju detaljnu evaluaciju. 
 
Dodaju i da pacijentima mnogo znači činjenica da ovaj pregled mogu obaviti bez izlaganja štetnom zračenju i u trajanju pregleda od oko 20 minuta, što sve omogućava nova tehnologija snimanja Simens magnetnom rezonancom poslednje generacije. 
 
Dijagnostika problema koji stoje iza čestih glavobolja, vrtoglavica, zaboravnosti, trnjenja ili bola u leđima ranije je zahteva više poseta lekaru i dijagnostičkih procedura. Ovakav način otkrivanja problema zbirno uglavnom košta značajno više novca i vremena u odnosu na MR skrining pregled centralnog nervnog sistema.
 
"Takođe, ovaj pregled može biti dopunjen i MR angiografskim pregledom arterija glave i vrata. Ovim pregledom mogu da se otkrije eventualno postojanje proširenja (aneurizmi), kao i začepljenja (okluzije) najvažnijih arterija glave i vrata", navode sagovornici portala 021.rs.
 
Ovaj inovativni MR skrining pregled, kao i sve druge preglede magnetnom rezonancom i ultrazvukom, možete obaviti u Dijagnostičkom centru Life Scan u Novom Sadu.
Kako zakazati pregled?
 
Dijagnostički centar Life Scan nalazi se na adresi Futoški put 16c (ugao Futoškog puta i ulice Stevana Hristića). Pregled se može zakazati telefonskim putem, pozivom na broj 060/50-50-150. Radno vreme od ponedeljka do petka je od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 14.30 časova.
 
Više o ovom dijagnostičkom centru i uslugama pogledajte OVDE.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje