Zašto ne treba lomiti tablete?

Ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača leka na sluzokožu želuca.
Ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača leka na sluzokožu želuca.

Bilo da su hronični pacijenti koji svakodnevno uzimaju terapiju, ili samo povremeno popiju neki lek, mnogi ljudi uzimaju polovinu tablete, da bi time prepolovili dozu koju uzimaju.

Ali ovu praksu farmaceuti nikako ne preporučuju, već savetuju da se tablete nikako ne lome.

"Filmovane tablete su obložene s razlogom, najčešće da bi se sprečilo rastvaranje i dejstvo leka u želucu, kao i da bi se zaštitila sluzokoža želuca od agresivnih materija iz leka, zato se nikako ne preporučuje da se tablete lome - kaže Vesna Radunović, magistar farmacije. "Na primer, ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača leka na sluzokožu želuca".

Lomljenjem nekih lekova menja se farmakološka fomulacija, ne deli se pravilno doza, a kod nekih, višeslojno obloženih lekova, s komplikovanim načinom otpuštanja leka, menja se kompletno dejstvo leka, sa nepredvidljivim učinkom.

Naša sagovornica dodaje da se neki lekovi eventualno mogu lomiti, i to obično oni koji već imaju utisnutu liniju, mada postojanje linije nije siguran znak da se ta tableta sme deliti na pola. Najbolje je deliti samo one lekove gde je to jasno naznačeno u uputstvu za lek, ili ako pacijenti dobiju takav savet od lekara ili farmaceuta.

  • 07.07.2013 16:42
    dobro pitanje
    Godinama pijem po pola tablete Prilenapa od 10mg ujutru i uveče i pitam se zašto se ne proizvode i u tabletama od po 5mg. Onaj kome treba 10mg odjednom, može popiti dve. Inače, da, kardiolog mi je odredio da tako uzimam lek.
  • bns

    07.07.2013 08:55
    Radim u apoteci. Svakodnevno ovo nekoliko puta ponovim pacijentima i ne vredi. Oni i dalje polove filmovane tablete, a kapsule otvaraju i piju samo sadržaj, jer kažu: "Neću plastiku da pijem."!!! Džabe moja objašnjenja da to nije plastika. Kada polove filmovane tablete, pravdaju se time da im je to lekar rekao. I zasita, mnogi lekari imaju tu praksu - da preporučuju pacijentima da polove tablete koje su filmovane, ili su pak sa modifikovanim oslobađanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.