Autor: Jutarnji glasnik/Kurir

Info
15.01.2017.
13:52 > 12:50
Nakon objavljene informacije da se Aleksandar Milić, posle saradnje sa mnogim pevačima turbo i folk muzike, okreće klasičnoj muzici, uz saradnju sa simfonijskim orkestrom RTS-a, reagovao je prvi doktor nauka Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Nebojša Maksimović.
  • G

    16.01.2017 08:51
    @TK - mešate pokušaje cenzure i njenu uspešnost. I Milošević je pokušavao sa cenzurom ali nije uspeo, te ni današnja politička bulumenta to neće moći koliko god pokušavala.
    @www - ponavljam vam gospodine, ne možete da uvodite cenzuru na državnoj TV samo zato što se to vama ne dopada. Postoje li članci sa izjavama i kritikom struke pre tog koncerta? Nisam u pisanim medijima primetio ikakvu kritiku do sada kada se to već dogodilo. Da li već postoje javni kriterijumi i ocene koje delo orkestar RTS sme a koje ne sme da izvodi, odnosno državna televizija sme ili ne sme da emituje, ili ste takvo pravilo tek sada uveli?
    Narod, gospodine, neće zaglupiti nekakav koncert na televiziji. Može da doprinese, iako upitno koliko, ali to sasvim sigurno nije uzrok već može biti samo posledica. Narod će zaglupiti, i decenijama ga zaglupljuje bez obzira na to ko je na vlasti, neadekvatno obrazovanje i činjenica da je visoko obrazovanje na izuzetno maloj ceni u Srbiji.
  • TK

    16.01.2017 06:57
    bez cenzure
    Gospodine G, imate uglavnom zadivljujuće komentare, ali ste ovaj put omanuli. Naime, cenzure nema u demokratskom društvu, po "difoltu", sto se ne bi moglo reci za naše društvo. Ono funkcioniše ovakvo, zahvaljujući upravo cenzuri! Mislite o tome!
  • Deks

    15.01.2017 23:23
    Ono što većina naziva "turbo-folk muzika" iliti "turbo-folk (ne)kultura" nastala je početkom 90-ih godina pod direktnim pokroviteljstvom države odnosno struktura Miloševićevog režima. To što i posle toliko godina neprekidno taj kulturocidni pokret ne samo da egzistira već cveta u našem društvu dokaz je da nije bilo nikakve suštinske promene režima kod nas od 90-ih godina, preko 5. oktobra do danas. Jedan od tipičnih predstavnika tog pokreta je dotični "Mili" koji je uz to možda i jedan od glavnih "izvođača radova". Šira javnost ne zna šta su bili njegovi prvi "zadaci" iz 90-ih sem uzgednog pojavljivanja u tragikomičnom spotu izvesne "Vendi". Bilo kako bilo tek uloga člana žirija u poznatom "rijaliti šou" visoke produkcije na RTS-u govori o njegovoj visokoj kotiranosti u tim krugovima. U to vreme gospodin se predstavlja i kao "menadžer pevačice Cece" a kasnije osniva bend poznat po tome što je čim je osnovan i bez ikakvog rada iza sebe dobio milionski ugovor o sponzorstvu sa državnim telekomunikacionim operaterom...
  • www

    15.01.2017 22:51
    @G
    Rekoh vam, nije na Pinku (privatnoj TV), nego na državnom javnom servisu, izvodio orkestar RTS-a, dakle, institucije koja se izdržava novcem koji građani plaćaju direktno, a niko ih ne pita pri tome da li hoće ili neće da gledaju program! Struka nikad nije ni tražila da se bavi cenzurom, niti je ikome to palo na pamet. Ali, država ima obavezu da građanima predstavi kulturu, bar u jednom segmentu svog uticaja. U ovom slučaju, puštanjrem ovog užasa na istom koncertu na kome je simfonisjki orkestar izvodio i poznata dela klasične muzike, bez ikakovg komentara i objašnjenja, publika je dovedena u gnusnu zabludu da je to "delo" ikakva vrsta umetnosti. U državi koja je brinula o obrazovanju naroda, SFRJ, takvi "autori" poput ovog diletanta plaćali su porez na šund i svima je bilo jasno šta je to, iako niko nije cenzurisao i svako je mogao da sluša. I još se ta individua predstavlja kao čuvar nacionalne tradicije sa početka prošlog veka, kao da u ovoj zemlji ne postoje ni etnomuzikolozi, ni kompozitori, kao da nikad nije živeo Mokranjac. Ta "stvar" koju on naziva kompozicijom je smešno loša sa stanovišta bilo klasične muzike, bilo etnomuzikološkog rada. Jednom rečju, opasna je obmana da narod misli da su nepismeni diletanti bilo kakvi stručnjaci i ono što ja tvrdim je da se to radi NAMERNO, da bi se do kraja uništila svaka ideja o kulturi kao slojevitoj i složenoj pojavi i da bi ostao samo nivo apsolutnog zaglupljivanja naroda, kako bi se u svakom smislu uništilo nacionalno biće.
  • Nervirac

    15.01.2017 22:26
    E ovako, decenijama ne slusam i ne gledam ono gde se cuje srpski jezik, ritam i melos (ovo sto tvrdite da je narodno). A o filmovima i serijama da ne govorim. Bez obzira da li je to napravio neko iz kafane ili skolovani. Zasto? Zato sto ste iste neuke budale, jedino sto imate diplomu. Hocete dokaz? Na sta vam je licila Carmina Burana? Koncert Stefana Milenkovica sa ogradom za odabrane koji se zavrsio onom patetikom i da...sundom i kicem. Na sta vam lice knjige, stampane stvari, filmovi? Ima toga jos. Gde ste elito kada se bagra provlaci? Ovaj grad su dotukli limancani a ne novi futozani.
  • G

    15.01.2017 19:52
    @www - ako je tako kako ste napisali, da je čuo svako ko je hteo, u čemu je onda problem? Da li je na neki način građanima koji to nisu želeli da čuju forsirano da ipak čuju bez mogućnosti da to ne urade? Da li vas neko tera da gledate Pink kič i šund? Odnosno, ko vas je terao da gledate tu budalaštinu u Sava Centru, kako je ja nisam gledao?
    Kao što se nadam da će struka da objavi nepristrasnu kritiku ovog dela ili budalaštine, tako očekujem da isto urade i sa kičom i šundom koji nas okružuje. Ali struka ne može da se bavi cenzurom, jer gospodine, cenzura NE FUNKCIONIŠE U 21. VEKU! To je nešto što ćete morati shvatiti. Borba mora biti drugačija, nije jedino oružje protiv šunda cenzura.
  • www

    15.01.2017 19:39
    @G
    Čuo je svako ko je hteo. Izvođeno juče u Sava centru, direktan prenos bio na RTS2, koještarija neviđena! Ali, NEVIĐENA budalaština! Samo mi pristojnost brani da napišem jasnije.
  • evgenije

    15.01.2017 19:12
    Srbija je društvo koje već 25 godina permanentno živi u 1991. godini. Ovde je i 2001. bila 1991. godina, i 2012. je bila 1991. godina, a 2023. će biti u 1991. godini. TV dnevnik danas je potpuno identičan kao i TV dnevnik iz 1991, 1997, 2003, 2007, 2011, 2016 a biće isti i 2019, 2032, 2044,... Non stop se forsira neko šizofreno stanje, neke teorije zavere, mogućnost izbijanja rata svakog trenutka. Opsadno stanje vlada već 25 godina bez prekida. Čim ima nagoveštaja da se makar na trenutak stanje smiri odmah se otvaraju nove afere, šizofrenija, traži neki novi neprijatelj ako stari više nije aktuelan, šalje voz na Kosovo i Metohiju oslikan tako da se unapred zna da će izazvati incident i ratno stanje, sukobe, međusobna pljuvanja i pretnje. Sve se radi kako bi se stanovništvo permanentno držalo u strahu i haosu, uplašeno i izgubljeno. Ako nema stranih onda se izmišljaju domaći neprijatelji.
  • Promene

    15.01.2017 19:11
    Nije problem što Mili može da promeni muzički fah i od turbo folka pređe na klasičnu muziku.
    Problem je što je sve to platio SNS, da bi se dodvorio građanima drugačijeg muzičkog ukusa.
    Problem je što pošteni muzičari sa jasnim muzičkim profilom imaju problem da komantarišu Milijevu transformaciju.
    Topli zec za Sašu i Vuka su izborna kampanja SNS. Pomaže Mili a biće još pomagača.
    Glasači kontra SNS nisu pučina, oni razumeju da na predsedničkim izborima moraju glasati za Jednog od ove dvojice a u drugom krugu za onog koji prođe.

    .
  • @Ali

    15.01.2017 19:00
    Nisu svi ali vecina jeste
  • obrazovni program

    15.01.2017 18:51
    Ne vidim u čemu je problem da svako komponuje i izvodi šta god hoće. Publika je ona koju treba edukovati šta od toga treba da sluša. Škola je očigledno zakazala još nekada kod roditelja a danas kod njihove dece.
  • G

    15.01.2017 18:38
    Na stranu šta mislili o autoru, da li je neko čuo njegovo delo, da li postoji snimak, da li postoji stručna kritika dela? Jedan doktor nauka smatra da je u 21. veku rešenje cenzura? Hoćemo li i Vagnera da zabranimo, znaće doktor sigurno zašto? Da počnemo da pravimo spiskove nepodobnih muzičkih dela, pa to proširimo na književna i završimo sa spiskovima nepodobnih građana i nacionalnih grupa?
    @Free Vojvodina - niko vam ne brani da organizujete sakupljanje potpisa za zahtev za održavanje "referunda". Za razliku od demokratskih zemalja poput tzv. "Kosova", u današnjoj četničkoj, fašističkog i tako dalje Srbiji vas niko neće kamenovati zbog toga.
  • Telep

    15.01.2017 17:21
    Kulturna diktatura
    Ne razumem šta treba? Da se zabrani čoveku da komponuje i svira klasiku? Gluposti. Ne treba nam diktatura u kulturi. Svako treba da ima slobodu da stvara umetnost kakvu želi. Bolje da se dotični Dr. i njemu slični potrude da naprave neko delo i ponude ga publici. Ako je delo vrhunsko, siguran sam da će naći sponzora bila to država ili neko drugi.
  • Ali

    15.01.2017 17:10
    Uvredjeni doktore nisu svi retardirani da ne mogu da prebace kanal ako im se nesto negleda ,a pored toga veoma obrazovani ljudi rade za te iste pink idiote i nesmeta im da im uzimaju pare ali im smeta da ih gledaju na tv .
  • www

    15.01.2017 15:41
    Profesor je u pravu, ali, ovo nije Pinkovo delo. Ovo sprovodi RTS. Njihov orkestar svira tu gadost, za NAŠE pare! Ne radi se o tamo nekoj privatnoj televiziji, nego o jasnoj kulturnoj politici države.
  • Molder

    15.01.2017 14:56
    The Truth Is Out There
    Opušteno....doktore....

    Većina kompozitora klasične muzike su radili "za pare". Mnoga dela nisu bila samo plod inspiracije kompozitora već ugovorna obaveza.

    Zar i veliki Mocart nije komponovao čuveni Rekvijem za grofa Walsegga, tačnije za 14 godina od upokojenja njegove supruge - za novac ?

    Reći ćete možda kako su komparacije neumesne? Da li? Imao je on i tada toliko protivnika kao gosn "Mili" danas. Da se ne shvatimo pogrešno: vaš način borbe je donkihotovski.

    Pokušajte da sa Vašim kolegama pronađete način kako da promovišete istinske vrednosti u našem narodu . Da li ćete uspeti? Uz ove "napredne"? Teško! Oni se tako i održavaju na vlasti!
  • Ranko

    15.01.2017 14:26
    Sve je jednostavno, samo prebaci kanal. Pink nisam gledao godinama.
  • Steva

    15.01.2017 14:26
    Kolo, kolo, naokolo
    Možda bi mi ozbiljnije shvatali ove likove kada ne bi zvali bukvalno sve što se desi nešto tipa "Genocid". Sve je neki genocid nacije ili uništavanje srži naše kulture ili samo dno kulture ili nešto četvrto. Ja ne znam za moje kolege čitače, ali ja više ne shvatam ovakve komentare iole ozbiljno više, jer ih vidim bogme barem jednom nedeljno, ako ne i više. Najjača reakcija koju ovo može izvući iz mene je zaprepašćenje na minut-dva, i onda zaboravim da sam uopšte i video ovo i život ide dalje, uveliko nepromenjen.

    Ako zaista imaš nešto važno da kažeš narodu, mani se ovakvih senzacionalističkih komentara, nego se zdaj i započni neko izučavanje, nađi ljude koji su kvalifikovani da pogledaju neke dokaze i dodju do nekog konkretnog zaključka. Uostalom, kako očekuješ da samo vikanjem nadjačaš organizaciju koja ima uzvičnik pored svakog drugog naslova?

    A ako ne možeš nekom pragmatičnom metodom da podržiš ono što govoriš, postoji jako dobra šansa da samo lupetaš.
  • Free Vojvodina

    15.01.2017 14:21
    Ja Srbin iz Vojvodine, ovaj kič i kriminal nemogu više da trpim, i smatram da je jedini spas za građanke i građane Vojvodine, da se referundom odvojimo od Srbije, u interesu sopstvene budućnosti i opstanka naše dece.
  • trololololo

    15.01.2017 14:09
    konjunizam
    Sta bilo koga briga ko ce cime da se bave i sta ce da komponuje...

    Onaj koji je do sada slusao zvezde stranda i dalje ce to slusati onaj koji je slusao klasicnu muziku i dalje ce to raditi...

    najbolje je da svi smanje dozivljaj i ego trip sa objavama na drustvenim mrezama, radite nesto korisno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna