Autor: Alo

Info
19.04.2017.
07:23 > 09:10
Srpski đaci uče iz u najmanju ruku kontroverznih knjiga, te nakon knjige pune vulgarnosti kojom su nagrađivani najbolji učenici jedne osnovne škole - "Beogradska princeza", deca od osam godina sada čitaju bajke u kojima se jedan lik drugom obraća rečju "ku*vo".
  • Neba

    20.04.2017 09:01
    @Purpleitious
    Лупање плусева и минуса ти највећа акција дана. Браво
  • Purpleitious

    19.04.2017 18:19
    @Neba
    Ja sam ti dao minus na komentar ;)
  • Marko

    19.04.2017 17:57
    Puritance roditelje palanačkog shvatanja pristojosti nije vredno ni komentarisati. Nego mene interesuje ko i zašto daje uopšte deci da čitaju to zastarelo i ni po čemu vredno delo osim što je eto srpsko pa neko negde onaniše na tradiciju i nacional motive. Šta tačno deca nauče iz ovih dela? Bolje im dajte Hari Potera, ti romani mogu daimaju snažnu edukativnu funkciju i odličnu poruku, postoje i istraživanja na tu temu.
  • Inspektor Višekruna

    19.04.2017 16:08
    Naravno
    Zaštite decu od knjiga, i pustite ih da na miru gledaju pink i parove. Mnogo bolje za intelektualni razvoj.
  • Čitaoc

    19.04.2017 15:48
    "Ал' да видиш чуда великога:
    Што Момчилу било до кољена,
    Вукашину по земљи се вуче;"...
  • Lord Sit

    19.04.2017 15:44
    @Мунгос
    Mungoše, biti toliko u pravu je prosto neprijatno.
  • objasnjenje

    19.04.2017 15:42
    @evgenije

    Ne iznenađuje me da nisi svestan činjenice da se u medicini koriste latinski nazivi za SVE delove tela. Da ne očekuješ možda da se koristi isključivo srBski? S druge strane, reč "k****" se smatra psovkom, a psovka je po definiciji vulgarna.
  • koliko nepismenosti

    19.04.2017 15:37
    @Katarina

    Zasto ti koristiš strane reči kao što su proza, poezija, normalno, termin... Ako misliš da je reč "peder" srpskog porekla, očigledno nemaš pojma o srpskom jeziku, što se, uostalom, vidi iz tvog komentara.
  • Мунгос

    19.04.2017 14:31
    @ SAP Vojvodina,
    Твој конфликт се лако може решити. Једном инјекцијом за смирење.
    @ mrgud,
    Види се да си љубитељ животиња, то је похвално.
    А реч „кара“ и изведено од ње је књижевна реч српског језика, преузета од турског језика и тако се одомаћила чак и у неким славним презименима. Основно значење те речи је „црн“ и није уопште безобразна. Зато ако неко дете треба да учи језик, не треба ту реч преводити као шатровачку „пенис“. Тај превод „пенис“ је узет од шиптарског језика ваљда од оних којима је он био милији. Тако да се могу правити штосеви, слично као са именом Себастијана Курца, али било би глупо да Себастијан због значења свог презимена на српском језику, сада промени своје презиме. Тако и обожаватељи шиптарског језика могу слободно да користе шиптарску реч „кар“, али то нема никакве везе са српским језиком, као што има реч например у контексту „да те мајка кара зато што ниси добар“ – то је већ српски израз.
  • boki

    19.04.2017 14:01
    A Marko Kraljevic?
    U citanci za drugi razred osnovne skole nalazi se epska narodna pesma "Marko Kraljevic i orao" koja se radi po planu i programu sa decom vec u prvom polugodistu drugog razreda. Dakle, u pitanju se deca od 8 ili nepunih 8 godina. Sadrzaj pomenute pesme je potpuno neodgovarajuc za decu ovog uzrasta, jer se spominju potoci krvi i orlovi koji su dosli da se najedu ljudskog mesa. Moj sin, kao i vecina njegovih drugara, su bili zgrozeni i uplaseni ovom pesmom. Na roditeljskom sastanku smo skrenuli paznju uciteljici i zamolili je da skola uputi neki dopis Ministarstvu. Valjda sam naivna sto jos uvek verujem da dovoljno snazna i glasna reakcija javnosti moze da izazove neki efekat... Na potezu je Ministarstvo... Ne mislim da pomenutu narodnu pesmu treba u potpunosti izbaciti iz nastavnog programa, ali bi bilo pozeljno da se prebaci u neke kasnije razrede. Suprotno misljenju pojedinaca, nisu sva deca od 8 godina iskvarena i zla, ne gledaju Pink, Happy, Parove i ostale gadosti, i zapravo su jos uvek deca, u najlepsem znacenju te reci. Sadrzaje namenjene deci treba pazljivo birati, a skola i roditelji tu imaju presudnu ulogu.
  • Nemanja

    19.04.2017 13:35
    @Stanko

    Pa i dalje si prostak, pošto si nepismen i na srpskom i na engleskom i frljaš se velikim slovima po sopstvenoj kafanskoj proceni.
  • jos lenjiji Oblomov

    19.04.2017 13:27
    Cemu cenzura te reci u ovoj vesti? A knjizevna dela se ne bi smela menjati radi nekih besmislenih adaptacija za danasnje vreme ni u kom slucaju. Nesposobni roditelji moraju da shvate da ce im se dete ponasati onako kako ga ONI vaspitaju, a ne jer su nesto videli u knjizi, na filmu, u igrici itd.
  • Nervirach

    19.04.2017 13:21
    Odabir literature treba prilagoditi odredjenim uzrastima. Ni Zmaj Jova nema sve samo za decu, to primenite i na Vuka. A za gledanje Pinka okrivite roditelje. Lako je promeniti kanal, ugasiti ili ubacite dvd po izboru. Tucite decu kada pocnu liciti na vas, domaci za neoroditelje ko je ovo rekao.
  • Kurva

    19.04.2017 13:12
    Ovde je sve kurvaluk. Neka naša deca to razameju na vreme.
  • @Katarina

    19.04.2017 12:58
    "Srpsku reč peder zmenićete sa engleskom Gay, kurva sa bestidnica, i sl.
    Frljate se sa latinskim teminma za polne organe, čak tolko da mladi koriste iste, a ne svoje srpske.
    To je već bolesno"

    Šališ se, ili si toliko glupa da ne znaš koje su od reči koje si navela pozajmljenice (odaću ti tajnu - peder i gej jesu, kurva i bestidnica nisu) i da ne shvataš razliku između psovke i latinske nomenklature i kad je šta prikladno koristiti. Ljudi kao ti uništavaju srpski jezik jer ne umeju da ga koriste niti se potrude da prošire svoj ograničeni fond reči, ne uništava ga prilagođavanje dve pogrdne reči iz bajke deci nižeg uzrasta.
  • Neba

    19.04.2017 12:26
    ...
    Јако би волео да се зна ко пише коментаре, ко лупа минусе на добронамерне коментаре.. Да буде све транспарентније.
  • roditelj

    19.04.2017 12:12
    I onda se pitamo zasto toliki broj polugolih devojcica hoda ulicama .
  • mrgud

    19.04.2017 12:00
    srpski
    Dioba Jakšića, prvi srednje: ,,Mjesec kara zvijezdu Danicu...", i nikakav problem da se deci objasni značenje. Veći je problem knez Bogosav u 6. osnovne koji dere žive jarca i ovna i pušta ih da tako oderani trče, da bi objasnio svojim sadruzima šta će im Turci raditi.
  • novosadjan

    19.04.2017 11:59
    ali zato vecina tih visoko moralnih roditelja vodi decu na koncert srpske majke i odusevljavaju se
  • Stanko

    19.04.2017 11:56
    Hahaha
    Kao dete sam gledao Holivudske filmove gde mi je rec Fuck prevodena na razne nacine, kao i rec Bich, i nisam znao sta govore. Govorili smo kako su oni kulturni a mi prostaci kojo psujemo. Sada kada znam znacenje, a i prevode veoma cesto doslovno, vodim da su oni Vulgarniji od nas. Na ktaju sto da deca ne uce Srpski jezik.
  • Serif Konjevic

    19.04.2017 11:42
    Nista cudno za drzavu mafijasa , politicara bandita , huligana , navijaca , bizmismena , starleta , prevaranata , imaoca laznih diploma , turbo folka , oslobodjenih kriminalaca , rusitelja tudjih kuca , ...
  • seljober

    19.04.2017 11:30
    Kakav narod takvo i obrazovanje.
  • evgenije

    19.04.2017 11:30
    A šta su to vulgarne reči? Ako na primer na srpskom kažem k****, ja sam vulgaran, neotesan, primitivan. Ako na latinskom kažem penis onda je to prihvatljivo i nije vulgarno. Zašto srpsku reč menjati stranim izrazom samo da bi bili nobles a obe reči imaju potpuno isto značenje. To je isto kao kada u gradu vidiš klinku od 16-17 godina, izašla u provod sa društvom, a na majici joj piše "I'm a bitch" i pošto je natpis na engleskom on je prihvatljiv a da je na srpskom "ja sam kučka" bio bi vulgaran. Ono, ćerka uveče izlazi u provod i pozdravlja se sa roditeljima a na majici joj piše "ja sam kučka". Ćale poludi i kaže "gde ćeš bre u grad sa time na majici, jesi li ti luda, šta je tebi". Ista scena, ali sada samo na engleskom "I'm a bitch". Ćale ustaje, prati ćerku do izlaza iz stana i kaže joj "lepo se provedi, vrati se kući na vreme". I sada mi raspravljamo o karati, ku*va, sisa, . . . Ako je samo zbog uzrasta klinaca koji čitaju lektiru, onda reči at, vranac, đogat, šarac, . . . promenite jednostavno u konj da bi mali debili koji 24h dnevno vise na mobilnima i kompjuterima znali o kojoj se životinji radi a da učiteljica ne mora da se upljuje objašnjavajući im.
  • Katarina

    19.04.2017 11:19
    Užas
    Ovde bi neki i narodnu prozu, poeziju i bajke da menjaju.
    Da ih prilagode 21. veku?

    Pa da li ste vi normalni?

    Srpsku reč peder zmenićete sa engleskom Gay, kurva sa bestidnica, i sl.
    Frljate se sa latinskim teminma za polne organe, čak tolko da mladi koriste iste, a ne svoje srpske.
    To je već bolesno

  • Vuk Karadžić

    19.04.2017 11:16
    Crven Ban
    "Имам оца, име му је Јаца,
    Па ме чува, чували му душу!
    Што ме чува? - Да не будем курва;
    Бићу курва, макар да ме чува!
    И синоћ сам на дивану била,
    На дивану ципеле добила."

    http://www.tvorac-grada.com/knjige/vukkaradzic/crvenban1.html


  • Marija

    19.04.2017 11:12
    Nema tu problema jer su današnja deca totalno nezainteresovana za knjige.. Možda ih ovo privuče da uzmu knjigu u ruke
  • novosadjan

    19.04.2017 11:10
    to su isti oni roditelji sto na porodicnim okupljanjima daju klinicima da malo gocnu i onda se cela familija smeje i ponose se sa buducom pijandurom
  • SAP Vojvodina

    19.04.2017 11:06
    Ne znam šta Vukove gadosti uopšte traže u školama. O njemu treba učiti samo najosnovniju životnu i radnu biografiju, a i posle toga sapunom dva puta dobro oprati usta. Govedarsko-kozarskom rečniku nije mesto u školi i jednoj obrazovnoj ustanovi to svakako ne priliči... a ne priliče joj ni ikone i kandila.
  • Doktor za nadimanje

    19.04.2017 10:48
    Nisam za to da se tako maloj deci servira lektira iz narodne književnosti čiji vokabular ne razumeju ni njihovi roditelji - čast izuzecima. Ali svakako nisam za to ni da se menjaju reči samo zato što se nekom roditelju nešto ćefne. Ta gajena i lepo vospitana deca sigurno su čuli i videli mnogo gore od toga... Realno... Mace Sekrecije i ostala gamad... C'mon.
  • Perica

    19.04.2017 10:42
    #####
    "NAPREDNJACI",zar mislite da je VUK citao DECI "Crvenog Bana"!?
  • Roditelj

    19.04.2017 10:27
    U odbranu obrazovanja - SVI!
    Hajde da malo raspravljamo o EU.
    Meni se čini da u okviru EU pojedinim narodima NIJE DOZVOLJENO da imaju svoj način obrazovanja i vaspitanja svoje dece.
    1. činjenica.
    Kao posledica predavanja diplomiranog stručnjaka, jedno 5-godišnje dete iz novosadskog vrtića u okviru Radosnog Detinjstva više ne sme da izađe na ulicu ni sa roditeljima. Preplašeno je i po traumom da će ga oteti i prodati u inostranstvu, radi tuđih seksualnih zadovoljstava.
    2. činjenica
    2012-te godine, u Parlamentu jedne zemlje koja se bori sa branama i mogućim upadom mora na teritoriju nižu od nivoa mora, dat je predlog grupe poslanika da se granica zakonski dozvoljenog seksa spusti sa 15 na 12 godina. Predlog nije prošao.
    Ili da kažemo, predlog nije prošao - tada?
    Da li zaista moramo da dozvolimo i propustimo svaki nasrtaj takozvane "napredne civilizacije" sa zapada u okviru specijalnog rata protiv ovog naroda?
  • StudenatJoe

    19.04.2017 10:21
    Pa sta? I mi smo citali lektire sa recima poput "karati", i smejuljili se, iako smo svi znali da to znaci "grditi", dok vecina nas nije ni znala za ono drugo znacenje. Ako na televizijama sa nacionalnom frekvencijom mozemo gledati, i nazalost, slusati sve one grozote sa raznih "rijalitija", sta ce detetu naskoditi da procita jednu famoznu rec u knjizi? Uostalom, i vrapci na grani vec znaju da je ku*va cenjeno zanimanje, veoma pozeljno kod mladih devojaka koje nece u zivotu da rade nista, sem da prave selfije u kupacim kostimima ili jos oskudnije "obucene". Ko jos danas nije cuo za Staniju, Sandru Afriku i ostale cenjene "selebritije"? Sa druge strane, ko su tamo neki Milorad Pavic, Svetislav Basara i ostali anonimusi?!
  • RIZBO

    19.04.2017 10:08
    CECA?
    na trenutak sam pomislio da se radi o osuđenom kriminalcu, o onoj što je Mali Alek reklamira kao super ženu, što su je držali u podrumu na odvikavanju od droza, što "radi" od svoje 16-te!
  • pirke

    19.04.2017 10:07
    ne brinite
    Neće se deca "pokvariti" od ružnih reči. Mnogo su pametnija nego što mi to mislimo.
    Samo neka čitaju. Čitanjem će svako dete pronaći sebe.
  • Мунгос

    19.04.2017 10:06
    У једној књижици као нека мала енциклопедија за предшколску децу, на страни где је „сирена“ писало је „сирене имају застрашујућу лепоту“. Девојчица којој сам то читао се насмејала, мислила је да је то неки штос, па ме питала како то „застрашујућу“. Ја сам јој објаснио да то значи, да сирене имају такву лепоту, да те ухвати страх када је погледаш. Девојче се опет насмејало, мислило је да сам и ја рекао неки штос. А ја сам само растумачио реченицу.
  • Vuk

    19.04.2017 09:55
    Zabrinuti roditelji bi bolje učinili da i sami malo čitaju narodnu književnost. Ovako iz neznanja samo donose glupe zaključke.
  • Komsha

    19.04.2017 09:48
    A starog Vujadina?
    "lazes kurvo stari Vujadine..."
    Ili deca ne citaju vise lektire!?
  • Istina

    19.04.2017 09:48
    Ministarstvo prosvete ima obavezu da da verifikaciju za sve ono sto cini deo skolskog programa i to prema uzrastima-film, izlozbe, literatura... Kao sto vam svuda na zapadu pise za koji je uzrast koji film, izlozba ili slicno. Nije problem u starim pesmama koje su deo nase kulture i tradicije, vec je problem sto to neko nije prilagodio uzrastu. Licno smatram da nije greska nauciti decu i starim izvorn8m znacenjima reci kurva, karati...i iste u svom govoru kasnije promeniti. Time menjamo svest kod mladih i stvaramo kultirnije okruzenje. Mozda je rano u drugom razredu ali svakako ne treba menjati nasu kulturu.
  • prof

    19.04.2017 09:36
    ?
    Zasto je ta lektira stavljena za tako mali uzrast?
    Ko je to odredjivao?
    Zasto menjati original Vuka ?
    Uostalom mnogo pogrdnije reci i dela vide na samoj TV (posebno PINK,HAPPY...i slicnim "obrazovnim programima" a i svojoj rodjenoj kuci ko zna sta sve cuju jer na ulici cujem recnik roditelja pred svojom i tudjom decom koji je ravan SRAMOTI izrazavanja!

    Da je ovo drzava kao sto nije ,sve bi bilo drugacije !!!!!! LEPSE I BOLJE........
  • undead

    19.04.2017 09:36
    roditelji
    Roditeljima smeta reč iz narodne bajke a ne smeta im da im deca budu nedolično obučena, ponašaju se nasilnički i maltretitaju vršnjake.
  • Tata

    19.04.2017 09:26
    Lažni čistunci
    Najgori su mi ti kobojagi čistunci koji se zgražavaju na ovakve stvari a pred svojom decom psuju kao kočijaši...
  • Aha

    19.04.2017 09:21
    Nisu samo to menjali...Na stranu pravopisne i slovne greske...Hvala bogu pa i mi malo stariji omladinci imamo "original" tekstove...

    Hoće li menjati i Vukovu "Pan erotiku" (Crven ban)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna