Autor: Mreža 21

Info
12.07.2017.
10:16 > 20:21
Iako zakoni koji štite naša potrošačka prava već neko vreme postoje, praksa je često drastično drugačija.
  • Brane

    14.07.2017 11:58
    Pišem komentar, a u vezi sudskog izvršitelja odnosno duga prema operateru koji je isti pokrenuo postupkak na osnovu zaduženja...!
    Ne želim nikom da podizilazim samo pišem na osnovu mog iskustva...!
    Naime i ja sam dobio OPOMENU napominjem opomenu od sudskog izvršitelja NA KOJU SAM ODMAH REAGOVAO odnosno pozivom istog uspostavio sam vrlo korektan dogovor tako da sam dug isplatio na tri rate bez problema.
    Verujem da je gospođa M B predhodno dobijala opomene od samog operatera da postoji dugovanje koje treba izmiriti, a na koje nije reagovala kao i većina nas...!
    Poverilac da bi naplatio dugovanja dodatno angažuje sudskog izvršitelja koji na osnovu stanja duga pokreće sudski postupak i naplate dugovanja je brža i efikasnija.
    Da napomenem u mom slučaju sudski izvršiterlj je poslao na kućnu adresu opomenu o postojanju duga na 7.500 dinara i da uplatim u roku od tri dana. U protivnom dug će se povećati na dodatno angažovanje sudskog izvršitelja i sudskih troškova na 21.500 dinara ali sve sam rešio samim pozivom izvršitelja. I da ponovim osnovni dug od 7.500 sam platio u tri mesečne rate. A dodatnih troškova nisam imao jer nije pokrenut sudski postupak protiv mene.
    I trenutno isplaćujem još jedan dug isto na osnovu opomene sudskog izvršitelja sa kojim takođe imam dogovor da dug isplatim ovog puta na četiri mesečne rate a radi se o zaduženju prema lokalnoj gradskoj čistoći i zelenilu...!
  • GDE IDU NOVCI?

    14.07.2017 09:19
    Moj poznanik je otisao u inostranstvo. Dug prema ED koji mu je ostao je bio 2300din. Za dve godine koliko nije bio u Srbiji dug je narastao na 16500. Njegova tetka je zvala ED i rekla da ce ona izmiriti dug, samo da ih ne iskljuce. Rekli su joj da uplati toliko da dug bude ispod 10000din. Ona je platila i dug je spao na 9500din. Nakon samo par dana, ED je utuzila korisnika na dug od 9200din (jer je dug stariji od 2 godine!).
    E, sada krece igrarija sa IZVRSITELJEM!
    Na kraju price tetka je isplatila 27000din IZVRSITELJU, od cega je ED otislo malo vise od utuzenog duga tj malo vise od 9200din SAV OSTALI NOVAC (200% DUGA citaj oko 18000din) JE DOBIO (CITAJ NE ZARADIO - DOBIO!!!) IZVRSITELJ!!!!
  • voja

    13.07.2017 22:45
    izvršna vlast
    Izvršitelji ,ko su ti ljudi i šta oni naplaćuju...iz ličnog slučaja došao sam do zaključka da oni odkupe slučaj od stranke i onda počinje jahanje ,naplaćuju bezsramno mnogo,samo postavlja se pitanje dali oni provere slučaj,u mom slučaju propalog osiguranja Takovo koje je preuzelo osiguranje Dunav bez pedhodne provere i potrebne dokumentacije...koje inače nema ..Takovo osiguranje isplatilo oštećenog na osnovu spiska i cenovnika koji je napisan ručno na trgovačkom papiru bez i jednog računa lepo čovek uzeo pare i prevario sve redom i takav slučaj bez predhodne provere preuzima izvršitelj ...dali su i šta su izvršitelji secikese ili pravnici po struci ..elem terećenje je tri puta veće a izvršitelj iz Radničke ulice se besramno naplatio,isplati ću sve to nije problem samo postavljam pitanje dali se izvršitelji mogu tužiti,čini mi se da izvršitelji i notari uzimaju takav novac da je to sramota,aa o tome u kakvoj zemlji živimo nevredi trošiti reči ............kakva vlast takva država
  • Мунгос

    13.07.2017 15:10
    Описан случај са ципелицом је раније био лако решив одласком код инспектора. Пред инспектором је тада продавац играо као бела лала зато што је казна била врло пристојна.
    Надувани рачун би се такђе могао решити на сличан начин. Казна би била педагошка, тако да би се дуго времена живело на миру. А сада је страшило Извршитељ по стандарду ЕУ толико наплашило народ, разумљиво је да дозвољавамо да нас деру, ионако живимо у лоповској држави.
    Када би примерено одрали налогодавца Електро дистрибуције који је надувао рачуне у Београду, за следећих најмање 20 година би били мирни од крађа. Лопов није онај који је читао рачуне, ни онај који их је писао, налогодавац је неко који шефује са мегатрендовском дипломом. Њему треба одсећи прст којим највише удара по тастатури.
    За остале крађе које се не могу доказати, нека им је са срећом све док не направе неки велики кикс.
  • deda

    12.07.2017 14:58
    cek malo, dal provajder moze da posalje izvrsitelja, valjda sud odredi sta je ko kome duzan pa onda eventualno izvrsitelj, dal ko kapira
  • Privatnik

    12.07.2017 13:56
    Jedini lek je ne potpisivati NIŠTA, ovo je sve mafija kao i banke.
  • Anonim

    12.07.2017 13:50
    mts
    Sa telekomom sam imao više puta negativna iskustva.Prema vama kao klijentu ljubazni,a posle uvuku kajlu.Nemam mogućnosti za drugog operatera(Rakovac),nema šanse da koristite mobilni telefon bez prekida veze.Plaćam uslugu kao da sam u gradu,a usluga nikakva.Ne preporučujem mts nikome,A da,što se box paketa tiče,gomila pinkovih kanala nikakav izbor.
  • evgenije

    12.07.2017 13:38
    Svaki put kada sam kao potrošač imao nekakvih problema a kada bih se žalio i obraćao sa molim vas, dobar dan, izvinite, . . . svaki put bi me preveslali. Onda sam krenuo sa dugačijom taktikom. Idem đonom, obraćam im se autoritativno i naređivačkim tonom, postavim se tako da ih gledam od gore a njih spustim na nivo jednog običnog malog miša dok ja glumim orla koji kruži nad njima, uvek se ispravim, raširim ramena, gledam ih pravo u oči i nikada ne skrećem pogled. Postavim se tako da suprotna strana u sebi pomisli "ovaj je ili lud ili odlično poznaje zakone ili mu neko čuva leđa čim mi se na ovakav način obraća". Svaki put kada sam se tako postavljao pobeđivao sam ih a svaki naredni put kada bih se ponovo pojavio u sebi bi govorili "ooooh ne, evo ga opet ovaj, crno nam se piše".
  • ns

    12.07.2017 12:40
    Kako izvršitelj može da zapleni stvari koje nisu u vlasništvu dužnika?
  • vosha

    12.07.2017 10:55
    @Robert
    "..kakve veze ima demokratija sa ovim ? "

    Nema nikakve , zato sto je ovde ni nema .
  • Aleksandar

    12.07.2017 10:50
    Tako nam i treba
    Sve nam u državi funkcioniše na papiru, ali u praksi teško!!!!Udruženje zaštite potrošača da u "našim glavama u virtuelnom svetu" ....u realnosti na našu žalost nula!!!Da nam daju savet????Da uredu je .....ali sporovi oko naših potrošačkih prava se i dalje rešavaju na sudu....A doći na sud????To je nekoliko hiljada +advokat+vreme+neizvesno. ....I onda šta nam drugo preostaje????Pa obućar u slučaju naše sugrađanke ili plati račun operateru ili plati majstora za tehnički uređaj....
    Džabe nam EU džabe nam sve .......
  • LALA

    12.07.2017 10:44
    @Паметан учи на туђим
    грешкама а будала ...
    http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/drugi-pisu/evo-kako-je-bugarska-ocerupana-i-opljackana-u-evropskoj-uniji-alarm-za-srbiju/

    Promasili ste temu , ovde je rec o izvrsiteljima . Zasto nam naturate svoje patriJotske nebuloze ? Idite u vasu majcicu Rusiju i tamo prosipajte svoj patriJotizam .
  • Robert

    12.07.2017 10:13
    @milenko
    kakve veze ima demokratija sa ovim ? Ili možda ovi "tvoji" znaju bolje,zato se i žure da nam poprave ekonomiju,sve se ubiše.
  • Siromašan

    12.07.2017 10:06
    Džabe reklame, lopovi!
    Imamo slučaj dva operatera, inostranog i nacionalnog. Prepaid slučaj.
    Inostrani vam blokira postojeći novac na računu da ga ne možete koristiti, a nacionalni vam UKRADE taj novac. A sve to zato ako u roku od 2 meseca niste ponovo nešto uplatili.
    Što je samo po sebi primoravanje i nekorektan potez u poslovanju.
    Ali, inostrani vam nakon uplate dozvoli korištenje i onog što ste pre imali - jer je to vaše.
    A nacionalni mobilni operater vam trajno i nezakonito UKRADE sav iznos. Znači ako ste uplatili 200 dinara i niste razgovarali, on vam ukrade trajno svih 200 dinara.
    Naravno da je ovo za sud i da je organizovani kriminal koji država Srbija toleriše.
    A šta ćemo sutra u EU, gospodo? Kako 'e te njima objasniti krađu?
  • Паметан учи на туђим

    12.07.2017 10:03
    грешкама а будала ...
    http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/drugi-pisu/evo-kako-je-bugarska-ocerupana-i-opljackana-u-evropskoj-uniji-alarm-za-srbiju/
  • Observer

    12.07.2017 09:49
    Mafija
    Koristan tekst vaše novinarke me je podsetio na moj slučaj sa poznatim operaterom, a slučaj još nije rešen po meni. Naime, posle dugogodišnje pripejd pretplate, operater mi je postavio jednostrano uslov da moram da uplaćujem određenu sumu u određeno vreme, kao kredit. Pošto sam već imao kredit od 500 din , nisam hteo da uplatim novi kredit. Operater mi je jednostavno izbrisao postojeći kredit, tj. UKRAO, jer za te pare nije učinio uslugu, niti je pare vratio. Kao posledicu svega, onemogućili su da ja zovem nekoga, nego mogu primati dolazne pozive. Ovakvu situaciju su mi *Dozvolili* da traje godinu dana. Situacija traje od zime. Imam dokaze za ovu krađu, ali ne znam kome da se žalim. Predpostavljam da su ovo uradili sa većim brojem pretplatnika i možemo zamisliti, koliko novca su BESPRAVNO stekli. Opšti je utisak da su tamo rukovodeća mesta u odelima i kravatama, preuzeli neki, koji su se dugo *Školovali* na Siciliji !
  • Ima nas više

    12.07.2017 09:23
    @Prekipelo
    E, naveo bi i novinar, a navela bi i gospođa. ALI ! Postoji Zakon o medijima koji tako nešto ne dopušta. Ni najcrnjeg grešnika ne možeš navesti, silovatelja i ubicu dok se ne osudi, a kamoli prevaranta trgovca ili ne daj Bože, Svetog Operatera ili Sveti trgovinski lanac.
    Obratitete se onih 250 ugojenih gica koje su takav zakon poslušno donosili ili onom Sveznajućem koji je i sam doprineo gušenju medija i slobodne reči i pre nego što je postao Neko i Nešto.
  • gari

    12.07.2017 09:18
    I ovo je verovatno onaj isti fazon kojim se svojevremeno služio Mobtel, samo suroviji. Ne šalju devojku ili momka sa svakom da opominju kako će ih tužiti, nego šalje izvršitelje.

    Još je možda i pitanje da li je to zaista bio izvršitelj. Po kojoj osnovi i može VIP recimo da pošalje izvršitelja sam tako, to bi trebao da može samo sud. Ali ne kažem da to nije bio izvršitelj, sve je moguće.

    Deluje kao da su mogli prosto da najure tog "izvršitelja", jer on svakako nije imao osnova da dođe tu. Ali šta znam...

    Ali jel kod nekog od naša tri operatera ne može listing da se pogleda online? U MTSu sve može da se pogleda za tekući mesec, i barem tri prethodna.

    Treba nam što više ovakvih tekstova, ćudi za ove stvari treba da znaju, i ne daj bože ako se neko nađe u ovakvoj situaciji, barem može biti spremniji i informisaniji u tom ključnoj trenutku.
  • Nervirach

    12.07.2017 09:17
    SBB, ako su oni najbolji kakvi su tek drugi.
  • milenko

    12.07.2017 08:56
    Zulumčari
    Demokratske hijene i lešinari sa dvoglavim orlovima -deru kožu sa ledja ispošćenom narodu-sirotinji !!!!!
  • Prekipelo

    12.07.2017 08:47
    Dosta je
    Zašto se ne navede koji je mobilni operater. Zašto se ne navede koji je proizvodjač obuće. Što se tiče izvršitelja mi ne živimo u uređenoj državi već medju razbojnicima i pljačkašima. Glasaću za onu političku partiju koja kaže da će izvršitelje i notare najuriti.
  • Cica

    12.07.2017 08:43
    VIP
    Nedavno sam imala slicno iskustvo sa VIP mrezom. Racun mi je uvek do sad bio najvise 500 dinara, posto su mi svi u porodici u toj mrezi, a sa njima su razgovori po nizoj tarifi, poruke ne saljem, data internet ne koristim nikad. Prosli mesec mi stize racun 1500 dinara. Stavke data internet i pozivi su dodate i naplacene bez ikakve osnove. Kad sam trazila listing, pojavili se brojevi koje nikad nisam zvala, pozivi u trajanju od 15-20 minuta (prema drugoj mrezi). Da sam zvala izvan mreze znala bih (posto samo ukucane zovem, a kao sto rekoh, svi smo u VIP-u), a data internet nikad ne koristim (kuci i na poslu imam wifi, nemam potrebe za data internetom).
    Doduse, od kolega na poslu sam isto cula da su im duplirani racuni neosnovano u proteklih nekoliko meseci.
    Nakon razgovora sa operaterom, dobila sam informaciju da posaljem zvanican dopis kao zalbu na racun. Odgovor od VIP-a nikad nisam dobila na pomenutu zalbu, na kraju cu morati da platim sve to sto su mi nakacili da me ne bi iskljucili, a koristila nisam.
    Poukaza sve koji su u VIP-u: ima raznih aplikacija za pracenje potrosnje u paketu (osim vipove aplikacije), te i za potrosnju wifi i data interneta. Na vreme instalirajte i pratite potrosnju, da vas ne bi klepali neosnovano, kao sto su mene klepnuli sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna