Autor: Blic

Info
27.07.2017.
08:36 > 08:48
Više od 400 različitih vrsta paradajza postoji u svetu, a u Srbiji se proizvodi oko 50.
  • Kome?

    27.07.2017 21:48
    Samo vi proizvodite...
    Neću papriku u paradajzu. Hoću paradjz koji ume da truli.
    Ne interesuju me GMO ukrštanja koje neko naziva hibridom.
    Tako je i sa graškom. Od ovog novog graška samo boli želudac. Tvrd je užasno.
    PVC grašak. A paradajz ćemo sve manje kupovati.
    Pa nek oni ređaju oblike i boje, neka im odksače ko loptivca skočica.
    U moju kuću neće ući, makar živeo na hlebu i vodi.
    Od bezobraznog proizvođača ili uvoznika ne treba ništa uzeti.
    *"Ma ja naspem te hemije 10 puta više, brže mi raste. A 'ebaji ga, neću ga ja jest!"
    p.s. originalna izjava proizvođača luka u okolini NS.
  • eu citizen

    27.07.2017 20:45
    Dušan Savić@ ....nemam ja ništa protiv naših proizvodjača, naprotiv. jasno je da je osnovna krivica lošeg kvaliteta u lošem semenu i u lošem kvalitetu ploda paradajza koji se uvozi najčešće iz Turske za potrebe "naših" trgovinskih lanaca. Svojim komentarom sam hteo da stavim do znanja pojedinim komentatorima da je apsolutno netačna činjenica da gradjani razvijenih evropskih zemalja ne znaju kako izgleda pravi paradajz i da tamo jedu svakavo smeće..., oooo naprotiv, tamo se posebno ceni (i plaća) dobar proizvod !!!
  • Dusan Savic

    27.07.2017 16:25
    @eu citizen
    Domaci proizvod propada zato sto smo poceli da uzimamo strane sorte i da ih proizvodimo kod sebe a nisu za nase podneblje. Imamo nase doamce sorte koje treba sami da razvijamo e to je pravi i ukus i cena. Za smece koje uzimamo kao seme (koje dobijamo umesto naseg) i onda ga mi sadimo dobijamo na kraju smece od proizvoda. Poenta proslog komentara je da treba maksimalno da se baziramo na stare sorte koje su uspevali kod nas uz primenu svih agrotehnickih mera. Primer je jednostavan uzmemo polku (malinu) i sadimo na teritoriji Vojvodine a hocemo maksimalnu cenu, pa ne moze isti kvalitet i sturktura da bude kao npr u Valjevu Arilju (Njihove imaju veci procenat secera) hteli mi to da priznamo ili ne. Da lepo zasade sortu Vilamet ili Valjevku pa da vidite kako ide i cena i ukus. Kao da nije isto voce.
    Sto se cene tice to Vam je jednostavno do kursa dinara jer sadasnji kurs omogucava lak uvoz robe ali tezak izvoz. Kako u Turskoj po njihovom kursu Mars Snikers Ili TWIX kostaju 20 dinara a oni imaju svoj domaci od 15 dinara slicnog ukusa. Ali ovo je za neke ozbiljnije ekonomiste koji se ne pojavljuju na RTS-u jer je zabranjeno.
    Nas seljak dobro radi jer onaj koji tako radi on ne kuka on lepo proizvodi i zaradjuje kukaju oni koji misle da mogu malo da uloze i puno da zarade. To Vam je kao covek koji je bio u ratu i pokazao se kao dobar vojnik cuti o tome sta je radio, dok kukavica koja je bezala sa fronta se hvali na sva usta kako je junak
  • novosađanin

    27.07.2017 15:21
    možemo a nećemo
    Što reče jedan komentator uglavnom nam se nudi "plastični" paradajz, a sami smo krivi, da ga ne kupujemo jer "tako divno izgleda" prodavci ga ne bi ni naručivali...volovsko srce prof. Đinovića je ok ali ja još više dajem prednost staroj sorti Novosadski jabučar, izuzetno izbalansirana kiselina i ukus a održava ga naš novosadski institut.
  • eu citizen

    27.07.2017 14:31
    Za ove "ksenofobične" koji kukaju kako nas"ubi uvoz" i "kako su nam stranci zavideli" na paradajzu, jedno obaveštenje; Ovaj i ovakav patradajz kakv se danas prodaje kod nas, NIKO u zapadnoj Evropi ne bi pojeo niti kupio. Naročito u mediteranskim zemljama. Italijan ga ne bi ni pogledao. Njihove sorte npr San Marzzano u regionu oko Napulja su vrhunske i po ukusu, mirisu i boji nedostižne za naše podneblje. Posle tog paradajza, nijedna "srbenda" više ne bi ni probala ove naše "silikonske" !!! Taj uvozni "paradajz" je najverovatnije iz Turske (naši vekovni prijatelji), tačnije iz okoline Antalije koja vrvi od nepreglednih plastičnih bašti sa hibridnim povrćem.
  • @Dusan Savic

    27.07.2017 14:16
    Kad je to iz uvoza, uz pakovanje, izvoz, transport, uvoz, transport, raspakivanje/slaganje po pijacama i marketima jeftiniji (a slicnog kvaliteta) od domaceg, onda domaci i treba da propadne.
    Dakle ili su domaci proizvodjaci nesposobni da organizuju posao (pa im je proizvod skuplji) ili su alavi za pare ili i jedno i drugo.
    A takvi samo zasluzuju da propadnu.
    Jbt pa voda, eej voda u flasama jeftinija iz Hrvatske nego sa Fruske gore ili Divcibara!!!
  • Dusan Savic

    27.07.2017 13:15
    Uvoz nas ubija
    Pa da unistili smo nase najvece institute pa eto Vam rezultata. Zemun polje i NS institut su bili medju top 10 na svetu. Sve su proizvodili. Ali to nije to bolje je ipak tudje i da je GMO sto da ne neka uvoznici zarade !!!!
    Pa evo Vilamet i Valjevka to su maline se kupuju od proizvodjaca za 300 dinara , dok polana i polka idu za 120 150. Unistili smo sjajnu sortu i onda se busamo kako smo najveci proizvodjaci tuga.
    Sta je sa Cacankom rodnom, Pozegacom i sotalim nasim sortama voca sve unisteno. Manje od 30 % je Futoski kupus u Futogu ostalo su hibridi. Neka neka samo nastavite da unistavte sami sebe zarad nekog uvoznog lobija.

    Primer izvozili smo,lubenicu u HR dok njima nije stigla njihova kad je stigla njihov zakon je jasan Market prvo treba da otkupi domace i ako nema domacih onda moze uvoz. Kod nas naopacke sve uvozimo. POgledajte samo kakav je ans krompir lep ukusan a mi uvozimo smece iz EU.

    Ljudi imamo nase proizvode koji su 100 puta bolji i ukusniji i nase sorte po kojima smo bili poznati da ih sada sve ne nabrajam od malina, kupina jabuka, paradaiza I OSTALOG. Treba lepo da pise sta je cije kad kupujes a ne prolse godine uvezli gomilu paradaiza iz Albanije a nas truli na poljima tako je i sa krompirom i sa svime.

    Sami sebi mozemo pomoci kada bi hteli, zato pocnite od sebe
  • Zla...

    27.07.2017 13:12
    Prica o paradajzu
    Kada su mi 90-ih dolazili u goste rodjaci iz Engleske (tamo su i rodjeni), jeli su nas paradajz kao jabuke i bečili oči od iznenadjenja jer su prvi put osetili ukus pravog paradajza (a i svega ostalog). Ja sam se smejala kao luda i uzivala u toj njihovoj radosti. Danas mi se plače od pomisli na ukus paradajza.
  • wnj

    27.07.2017 13:02
    Redovan paradajz iz marketa i pijace retko jedem, jer je ukus nikakav, a to da kupci gledaju prvo izgled se ne bih složio. Jedini koji ima lep ukus paradajza je Cherry koji povremeno kupujem, a tokom toplih meseci ga i uzgajam na terasi.
  • u prolazu

    27.07.2017 12:56
    agronom se sprda
    Odakle mu diploma da mi je znati...

    Uvek, bez ikakvog razmišljanja, bih duplo platio novosadski jabučar umesto tih "savršenog oblika"!
    Za hranu je najbitniji ukus i miris, tu je ovaj neprevaziđen, pa tek onda izgled i trajanje! Ja neću da ga gledam i divim mu se u komadu, već da ga isečem i pojedem u slast!

    Proizvođači ga slabo sade zbog manjeg prinosa i pada standarda, ljudi su navikli da kupuju jeftino bez obzira na kvalitet! Proizvođači se snalaze za brži obrt! Brže, jače, bolje...

    Iznesite ga vi na pijacu i ja ću ga kupiti, po duploj ceni, jer znam šta kupujem. Problem je što su nam i mozak preprogramirali na NEO kapitalističku/kolonijalnu ekonomiju!

    Eeee, tu je već potreban reset celog sistema "vrednosti"!

    Volovsko srce proizvode jer je količinski dobar, ali je on pre za kečap ili sok, a ne za jelo. Samo zato što ga imaaa! I proizvođači se prilagođavaju tržištu/standardu, ali , sačuvaj Bože da neko kaže nešto protiv standarda i Velikog Vođe Lidera regiona...
    Tako i agronom.
  • @deda

    27.07.2017 12:15
    Bravo! Imali smo ga u bašti, a mogao se kupiti i na svim tezgama na pijacama. Više ne kupujem i ne jedem paradajz, jer ništa od toga nema veze sa paradajzom, ima veze samo sa teškom hemijom, koja ga oboji spolja, a iznutra - ništa, zelen, žilav i bezukusan.
  • Deks

    27.07.2017 11:08
    Naravno da je ukus veoma bitan kako kod svog voća i povrća tako i kod paradajza. Pritom prilikom kupovine paradajza retko smo u mogućnosti da znamo njegov ukus već to saznamo tek posle. Kod nas na tržištu se može pronaći veoma mali broj sorti zbog nezainteresovanosti proizvođača da seju razne sorte. Uvereni su da kupci kupuju na osnovu izgleda što nije tačno. Pritom ima mnogo dobrih sorti i nije presudno da li su to "stare" ili "nove" sorte. Ono što je veoma bitno jeste način proizvodnje paradajza. Najkvalitetniji je onaj paradajz koji se uzgaja na otvorenom npr. na njivi i NIJE intenzivno navodnjavan. Paradajz iz plastenika može biti kvalitetan ako proizvođač zna šta radi i postupa po principima dobre proizvođačke prakse ali ne može se meriti sa paradajzom sa njive.
  • Nana

    27.07.2017 10:05
    Jabucar je zakon!
    Postovani agronome, vec par godina ni ne jedem paradajz jer taj hibridni mogu da stavim samo u djuvec i to sa mnogo luka,paprike i zacina da mu "ubijem" smrad i plastiku. Sve je podredjeno kapitalu, trzistu, transportu........ a gde smo tu mi, potrosaci? Ja, licno,radije bih kupila 2 komada nov.jabucara i platila po istoj ceni kao 2 kg ove plastike. Bar bih ta 2 u slast pojela.
  • Cveta

    27.07.2017 09:59
    Agronom nema pojma
    Ukus je najbitniji. Neću naoko savršen paradajz. HOĆU PRAVI NESAVRŠENI PARADAJZ. Ruku na srce, ni novosadski jabučar nije što je nekad bio. Već godinama kupujem seme novosadskog jabučara od Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i nije više to to. Ne znam šta to brljaju.

    Ako su agronomovi kupci Idea, Merkator, Maxi i Univerexport, onda naravno da im nije bitno kakav je ukus smeća koje prodaju. Oni ga ne jedu. Izgleda toliko plastično da mi se gadi.
  • Kao

    27.07.2017 09:39
    i
    Kao i marihuana, nema više starih sorti, sve šiptar.
  • Branislav

    27.07.2017 09:34
    Ala ovaj
    Lupas gluposti Agronome Milutine Karaše. Najvise trazimo da je ukus kakav je nekad bio. Sladak i pun. Nakon toga izgled.
    Nije ni cudo da prodaju svu tu plastiku na pijacama kada su nam agronomi ovakvi.
  • deda

    27.07.2017 09:26
    dal se ko seca novosadskog jabucara, kad ga preseces u kuhinji mirise do sobe, ova plastika nije ni nalik, jadno
  • Nervirach

    27.07.2017 09:00
    Paradajz je ove godine dobio na ukusu. 20 godina nije imao. Drugi uvoznik?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna