Autor: Beta

Info
23.08.2017.
21:11 > 21:22
Srbija ima komplikovan, nepravedan i složen poreski sistem zbog čega ga treba temeljno reformisati umesto dodatno menjati i dopunjavati, ocenjuju stručnjaci i privrednici.
  • Ranko

    24.08.2017 09:01
    Poreska je najneprofesionalnija drzavna organizacia. Bilo da je vezano za privredu ili imovinu. Postavi isto pitanje dvojici, trojici sluzbenika i nikada neces dobiti isti odgovor. Ne znam punoletnu osobu u ovom gradu koja bar jednom nije dozivela mega-stres zbog neke brljotine "nekoga" iz poreske. Privrednike tu i tamo hapse, zavisi ko je na vlast i ko iz koje partije ali poreznike niko nikada nije dirao a tamo se svasta dogadja. Imaju li poreznici neku unutrasnju kontrolu?
  • Deks

    24.08.2017 08:43
    @mima - To je svakako protivzakonito. Vaš gazda je verovatno samo preko papira "provukao" tu platu koja vam kasni da može biti proknjižena, platio je porez i doprinose a nije podigao iznos neto plate ili je možda i podigao ali vam je nije predao. Međutim pravo je pitanje šta vi radite u toj firmi i kod tog "poslodavca"? Šta dobro možete očekivati kod poslodavca koji vam platu ne isplaćuje 14 meseci? Koji su vaši motivi da ostanete u toj firmi? Možda vam poslodavac plaća doprinose pa vam je motiv "radni staž" ili i ako vam ne uplati sve očekujete da će vam država "povezati radni staž" kada budete išli u penziju? Ako je tako to je dosta nemoralno od vas. Trebalo bi zakonski regulisati da ako radnici nisu dobili 2 meseca platu i nisu uplaćeni doprinosi ta firma automatski odlazi u stečaj a svim radnicima automatski prestaje radni odnos.
  • mima

    24.08.2017 07:52
    Da mi neko objasni?Kako je moguce da ja kao radnica Stylos group-a ne dobijam platu mesecima(nekad i po 14 meseci)a da gazda plati porez na platu koja kasni i niko ga vise ne dira????Zar nije normalno da se takve stvari uplacuju isti dan kad je plata a ako nema katanac,mozda zvuci surovo ali i da se plata ne dobija mesecima je vise nego surovo....
  • Joka

    24.08.2017 07:47
    O kojoj vi privredi i porezu pričate?Pa najveći dužnici slobodno šetaju Srbijom.Da je pravde i zakona, debelo biste i vas dvoje bili sa njima tamo gde vam je mesto.
  • vladaNS

    24.08.2017 06:51
    margarinka
    E ako jos Zorana da doprinos svojim pametnim idejama o povoljnijem ambijentu za nas obveznike mozemo ici u tri lepe!!! Pozdrav iz Vojvodine
  • Zoja

    24.08.2017 01:00
    Iskreno i nije previse komplikovan. Problem je u nedoslednosti onih koji sprovode zakone, losoj organizaciji i povezanosti institucija, naravno korupciji ali i neukosti kadra, na kraju tu su i privrednici u sivoj zoni. Kada bi se postovali zakoni dosledno i jednako vazili za sve - malo sta bi se moralo menjati.
    Uzgred - nije vise tako lako otvarati milion fiktivnih firmi...
  • Malohrabrosti

    23.08.2017 23:33
    Samo poreze i doprinose treba sa 65 spustiti na 30% i smanjiti porez na dobit preduzeća ispod 10%. Neprijavljen radnik svakako mora biti krivično delo i radnik ne sme i ne može raditi preko agencije. Uvedi ovo pa ćeš da vidiš čudesa. Subvencije moraš ostaviti i popisati i digitalizovati svaki cm2 Srbije. Pdv svakako mora ići na 25%
  • ST

    23.08.2017 22:39
    Opet nesto na svoju vodenicu...Kurs evra je trenutno...koliki...
  • ahahah

    23.08.2017 22:22
    " Ministarska saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović saglasili su se juče da je potrebno unaprediti pravilnike o evidenciji i o pregledu obračuna PDV-a, kako bi se popravila pozicija Srbije na "Duing biznis" listi."

    Isuse! Nije potrebno unaprediti pravilnike zbog popravke poziciji na nekoj idiotskoj listi, već da bi privreda bolje funkcionisala i građani bolje živeli!
  • Nervirach

    23.08.2017 22:03
    Naravno. Ali ima i besmislene privrednike. Takvi privrednici u razvijenijim zemljama su iza resetaka.
  • /

    23.08.2017 21:50
    /
    podseticu na glupavr ovacije uvodjenjem placanja dazbina za osiguranje na ugovore o radu

    ovo koriste samo doktori i sl u jp koji ne razlikuju kilu gvozdja od kile grozdja
    ostali koriste treca lica za izvlacenje novca i time cine krimnalne radje tamo gde ih ne mora biti

    a tek dvosmisleno osiguranje po clanu 15 kojim se na crni rad tera svako ko ga je zapoceo u periodu 2004-2011 kako ne bi ostao bez svog penzionog fonda


  • M

    23.08.2017 21:48
    ma da
    Zato vam taj isti sistem omogucava da ugasite firmu koja duguje a otvorite drugu.Licemeri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna