Autor: RTS

Info
24.09.2017.
13:36 > 13:17
Naplata alimentacije višedecenijski je problem u Srbiji.
  • Deja Udruženje očeva

    25.09.2017 11:07
    @Shimmy
    Većinom si u pravu i velika većina očeva to tako radi, ali imamo onu drugu stranu iz mog komentara. Nije uskraćivanje bavljenja roditeljskim funkcijama samo zbog neplaćanja mesečnog izdržavanja već zbog svake sitnice koja zlonamernom roditelju padne na pamet. Ima samo jedan deo iz tvog prvog komentara sa kojim se ne slažem: "Alimentacija je nesto sto niko normalan ne bi smeo da pristane da placa, niti zeleo uopste da to radi ukoliko ga nesuglasice sa partnerom nateraju na tako nesto." Zašto bi nesuglasice između bivših partnera štetile detetu. Ajde da očevi pokažu da je takav pristup neprimeren za njih, budimo iznad toga zarad dece. I na kraju da naglasim, problem neplaćanja alimentacije kao i problem nasilja u porodici koji se uvek pripisuju muškarcima, uopšte nisu toliko izraženi koliko se u javnosti predstavljaju. Statistiku, iz medija izvlači jedno udruženje građana koje vrlo jednostrano pristupa toj problematici.
  • Shimmy

    25.09.2017 02:02
    @Deja
    Niko nije rekao da bilo koji roditelj finansijski ne treba da ucestvuje u razvoju/finansiranju odrastanja deteta! Ali podrzavati dete ne znaci placati alimentaciju! Detetu ne trebaju pare, vec vreme sa oba roditelja! Dobar otac/muskarac nikad nece napustiti svoju decu, niti ce ih ostaviti gladne, zedne, bez knjiga za skolu, itd. Sve osnovne potrebe deteta muskarac moze da podmiri bez placanja alimentacije. Da mu kupi garderobu, knjige, uplati uzinu u skoli, plati obroke, odlazak na ekskurziju...
  • Deja Udruženje očeva

    24.09.2017 18:56
    Alimentacija je za dete
    I pored toga što deca u velikom procentu pripadaju majkama na samostalno vršenje roditeljskog prava, moram da naglasim da, bez obzira ko je u obavezi da plaća mesečno izdržavanje (logično je da su to najčešće očevi), ono je namenjeno detetu. I dok u glavama dužnika to ne sazri mi ćemo problem neplaćanja imati u većem broju. Ali, dokle god samostalni vršioci roditeljskog prava, kao što rekoh, to su najčešće majke, budu ucenjivale održavanje ličnih odnosa dece sa roditeljem sa kojim ne žive i smatrale to recipročnom merom za neplaćanje mesečnog izdržavanja dotle će sva ta deca patiti. Skoro sva deca jako vole i majku i oca i to njihovo pravo im ne smemo uskraćivati. Prema tome, plaćajte alimentaciju i dozvolite deci da imaju oba roditelja.
    E sad, zatvor je za one koji ne poštuju zakone, a zakone ne poštuju i očevi i majke. Zašto su majke u povlašćenom položaju? Najčešći odgovor je zato što brinu o deci?! A očevi ne brinu?! Zar upravo očevi materijalno ne doprinose više porodici što je u ovoj našoj državi sada prioritet, golo preživljavanje. Iz zatvora niko ne može ništa da doprinese. Ponavljam, plaćajte alimentaciju i dozvolite deci da vas imaju, i mamu i tatu.
  • @ Shimmy

    24.09.2017 17:15
    Redovni platisa
    Slazem se s komentarom 100% i didsjem da se dete daje ocu samo ako ga majka izricito nece.
    Sudska praksa u predmetima oko alimentacije se drasticno promenila od, recimo 2010, naravno na stetu oceva. To tvrdim kao redovni posetilac sudova, jer me bivsa supruga tuzi svako malo.
    Do te godine sudije su govorile da postoji odredjena svota (oko 18000din.) koja se mora odvojiti za dete. Nije bilo moguce traziti dodatne troskove tipa more i sl. Sud je presudjivao na osnovu materijalnog stanja, zaposlenja, plate, itd. koliko ko od roditelja treba da da od te sume.
    Sad sudije ostavljaju roditelje da se cenkaju, ne postoji okvirna suma i svi dodatni troskovi su u igri. Najpre traze da se dostavi kompletna dokumentacija o zaposlenosti, nekretninama, gde se zivi i sa koliko clanova u objektu. Koliko se ko nagodi, toliko mu je. Ako roditelji nece da se nagode ili nemaju dara za cenkanje, zakazuju se nova i nova rocista.
    Time sudovi gube svoju funkciju, uklapajuci se tako u opsti trend u Srbiji. Deca najvise ispastaju, ali ko ih sisa. Sto rekao onaj politicar u pesmu Summertime blues: I'd like to help you son, but you're too young to vote.
  • Shimmy

    24.09.2017 15:13
    Pametnome dosta
    Prvo hvala 021 portalu sto su uopste objavili ovako neku vest.

    "Posle razvoda deca najčešće pripadnu majkama, a na očevima je da redovno plate izdržavanje deteta."

    "Volela bih da naglasim da su po zakonu roditelji potpuno ravnopravni", ukazuje Marija Petrović iz Centra za prava deteta."

    "Oko jedna četvrtina dece posle razvoda zapravo pripadne očevima na staranje".

    Svakom muskarcu mora biti jasno da je po pitanju roditeljstva neravnopravan. Dete ce biti dodeljeno ocu samo ukoliko je majka manje odgovorna/sposobna osoba od oca. Znaci jedino ako je majka alkoholicar, narkoman, bez ikakvih primanja, itd...
    U situaciji gde su oba roditelja "normalna", dete uvek ode majci!

    Alimentacija je nesto sto niko normalan ne bi smeo da pristane da placa, niti zeleo uopste da to radi ukoliko ga nesuglasice sa partnerom nateraju na tako nesto. Dodelite dete ocu, a majka nek placa alimentaciju!
  • Ja sam Napoleon

    24.09.2017 15:04
    Da da
    Svi smo ravnopravni!
  • Janko

    24.09.2017 14:17
    Istina boli
    Znaci da smo svi stoka.
    Ne samo mame i tate vec i strine, ujine ,babe, dede ,tetke, vozaci, pesaci, biciklisti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna