Autor: FoNet

Info
21.02.2018.
16:28 > 18:02
Borba ili briga za maternji jezik je imperativ svakog razumnog društva, ocenio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji smatra da je "srpski jezik ugrožen globalnom dominacijom jednog jezika i političkim inženjeringom".
  • ssssss

    21.02.2018 23:22
    Postoji jos jedan ozbiljan problem vezan za srpski jezik i visoko obrazovanje. Udzbenici za predmete na srpskom jeziku su postali retkost. To treba da zahvalimo nakaradnom sistemu vrednovanja profesora, gde im se za napredovanje vrednuju samo medjunarodne publikacije. U skladu sa tim nece da gube vreme na pisanje knjiga na srpskom jeziku. Kao rezultat studenti su primorani da se snalaze citajuci knjige na engleskom ili skupove razlicitih clanaka. Ispravite prvo ovu veliku gresku, pa onda pricajte o uvodjenju srpskog jezika na fakultete.
  • Мунгос

    21.02.2018 23:11
    @ Utopija,
    „Za 100 godina Srbija prema sadasnjim tendencijama nece postojati tako da nije bitno koji ce svetski jezik zavladati..“
    Утешно је што ће српски језик наставити да живи. Кроз комшијске нације које причају на српском: Хрвата, Бошњака, Црногораца, Македонаца.
  • Sever Srbije

    21.02.2018 22:58
    Utopija
    Kako da postoji za 100 god kad ti decko nece da rodi decu!
  • Triton

    21.02.2018 22:01
    Blagovremeno
    Pismenost se stiče u srednjoj školi. To gospodin Vukosavljević dobro zna, a to što su neki srednju školu završavali na mufte dobro zna i ministar Šarčević koji je ekspert za srednjoškolsko obrazovanje. Dobro, mnogima pismenost nije potrebna ni da bi završili neke fakultete, a i to je ministrima dobro poznato. Zato nedostatak pismenosti kod nekih studenata ne treba uopštavati i ne locirati ga na sve fakultete kada je osnova problema u srednjoj školi. Tu su potrebne reforme, pa makar se proveravala na maturskom ispitu ili eventualno na prijemnom ispitu. Ja sam npr. u teškoj tehničkoj školi pre 55 godina na maturi pored ostalih stručnih ispita polagao i srpski jezik(ukupno pet predmeta) i to se smatralo sasvim normalnim.
  • Pera

    21.02.2018 21:58
    Pravopis , gramatika i knjizevnost......ko ih nije savlado u srednjoj skoli, nece ni kasnije. Bolje pojačajte motivaciju nastavnog kadra u srednjim skolama i malo ih unapredite. Programi su zastareli, nepotrebni,besmisleni.
  • Gaga

    21.02.2018 21:27
    I privatnima isto!
    Mogli bi da se pozabave time šta se polaže na privatnim fakultetima i njihovim javno-privatnim partnerstvima sa institucijama sistema uz pomoć kojih izvlače pare iz budžeta. Na primer, Tims, Dekadet i tako.
  • Posmatrač

    21.02.2018 20:55
    Nema posla za sirote "jezičare" pa se ministar (po struci pravnik) setio da pomogne...
    Možda bi na pravnom, ekonomskom i nekakvom fakultetu za menadžment taj predlog imao smisla jer su na te struke pune polupismenog polusveta, ali na medicini ili tehnici bi studenti razneli od podsmeha neku nastavnicu srpskog...
  • Darko

    21.02.2018 20:15
    Kao neko ko radi na tehnickom fakultetu vam mogu reci da je pismenost studenata na porazavajucem nivou. Misljenja sam da je za akademskog gradjanina, kao predstavnika elitnog dela stanovnistva (barem na papiru) nedopustivo nepoznavanje pravopisa i gramatike maternjeg jezika. Cinjenica je i da gotovo niko od studenata uopste ne cita cak ni strucne knjige za pripremu ispita, vec se samo oslanjaju ne neke improvizovane skripte sumnjivog kvaliteta.O citanju knjizevnih dela, istorijskih ili filozofskih knjiga, zarad upotpunjavanja opstih znanja, kojima se ujedno obogacuje i fond reci da i ne govorimo. Usmeno ispitivanje studenata je gotovo iskorenjeno, a na retkim predmetima na kojima se jos uvek praktikuje se samo naziru razmere neprosvecenosti mladjih narastaja...Nadam se da je makar po tim pitanjima situacija na drustvenim fakultetima bolja.
  • Orwell Vegan

    21.02.2018 19:54
    Istina
    Bolje da se bavis korupcijom i namestenim konkursima u kulturi. Samo na onim Nemanjicima je pokradeno par miliona evra, bruko jedna.
  • Kirilo and Metodije

    21.02.2018 19:01
    Bolje ucite bugarski jer to je srbijanski maternji jezik.
  • izdrzaobezfunkcije

    21.02.2018 18:52
    "...što više koriste domaće reči umesto stranih..."
    OK, slažem se. Kreni od sebe:

    "IMPERATIV svakog razumnog društva"
    "snažno AFIRMIŠE kultura čitanja"
    "mere REPRESIJE"
    ...
  • Nervirach

    21.02.2018 18:25
    Na fakuletu ce se te stvari uciti? A strucni predmeti? Da skacemo u Dunav kako bi se spasili muka zivota sa takvim fakultetkama? Mozda ce ekonomista lupetati (mada ni sada nisu boljii) al sto ce znati da se izrazava.
  • mile

    21.02.2018 18:09
    Da li ovi neoradikali umeju ista pametno da predloze a kamoli da urade.Sve su degradirali i cega god se dohvate sve unistavaju i obesmisljvaju.
  • Utopija

    21.02.2018 17:42
    Za 100 godina Srbija prema sadasnjim tendencijama nece postojati tako da nije bitno koji ce svetski jezik zavladati..
  • Maxa

    21.02.2018 17:32
    Ovaj Vukosavljević nije svestan da srpski jezi koristi preko 8000 turcizama, oko 1000 germanizama i barem jos toliko anglicizama(engleskih reci) kojih ima sve vise kao posledica nastanka novih tehnologija (recimo reci kao "INTERNET" i slicne, koje ne postoje u srpskom jeziku)

    O kakvom onda negovanju jezika pricamo ovde ?

    Svako sa pola mozga zna da se svaki jezik na ovoj planeti menja u toku sa evolucijom drustva pa time i sam jezik voluira.
    Drzati se neke norme "jer se tako neguje tradicija" je vrlo nazadna i opasna stvar koja nas je dovela tu gde jesmo.
  • Cocco

    21.02.2018 17:20
    A ti vaši, partijski, koji kupuju diplome, i oni će „polagati“ srpski jezik i istoriju srpske kulture, k’o što su i ostalo polagali?
  • Marko

    21.02.2018 17:17
    Ko do fakulteta stigne nepismen teško da će se opismeniti ikada, a mnogo korisnije od ovoga bi bilo uvesti kritičko mišljenje i logiku, jer na tim poljima fejlujemo (da izvinete na pozajmljenici nadam se da neće niko umreti zbog nje) žestoko.
  • Jogi Letač

    21.02.2018 17:05
    Neka se ministar dogovori sa kolegom koji je zadužen za prosvetu, pa da se u osnovnom i srednjem nivou obrazovanja đaci nauče srpskom jeziku, pre nego što se upišu na fakultet! Na fakultetu treba da se uče stručni predmeti! Neko je provalio ovu idiotariju oko polaganja srpskog na fakultetu i sada su se svi uhvatili za to.
  • Gerga

    21.02.2018 17:04
    Pobrkao lončiće
    "imperativ svakog razumnog društva"
    E sad, da je ovo društvo razumno, imalo bi i razumnu vlast, ali..
  • Borivoje

    21.02.2018 17:03
    Ministarstvo kulture se meša u programe fakulteta i nameće obavezne predmete. To je protivzakonito i nedopustivo, ali u ovoj i ovakvoj Srbiji svako ludilo je moguće, pa i ovo. ž
  • Vladan

    21.02.2018 16:42
    Pa prvi Vučić lupa na engleskom... "Keš flou" (protok novca), "GDP" (BDP).... Jadna li je zemlja u kojoj premijer i na sumnjivo izabrani način predsednik ne zna srpski...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna