"Povratnik" sa 12 nominacija za Oskara

Meksički reditelj Alehandro Injaritu, koji je drugu godinu za redom osvojio nagradu Američkog udruženja reditelja za film "Povratnik" (The Revenant), a 2015. za ostvarenje "Čovek ptica", postao je glavni kandidat za Oskara, ocenile su svetske agencije.

Injaritu (52) je dobitnik nagrade DGA koje predstavljaju pouzdan pokazatelj za najprestižniju filmsku nagrade Oskar, čija je ceremonija dodela zakazana 28. februara.

Film "Povratnik" je dobio najviše, 12 nominacija za nagradu američke Akademije za film i nauku. Ako bi i ove godine osvojio Oskara za najbolju režiji, Injaritu bi bio treći reditelj sa uzastopnom nagradom, pošto je prošle godine nagradjen za film "Čovek ptica". Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

"Povratnik" je u januaru osvojio tri Zlatna globusa za najbolju režiju, dramu i glavnog glumca, Leonardo DiKaprio. Filmski analitičari su ocenili da je meksički reditelj "ukrao" nagradu DGA od kultnog reditelja Ridlija Skota koji je bio nominovan za film "Sam na Marsu" (The Martian).

Skot je dobio dva Zlatna globusa i biće glavni protivnik Injarituu za Oskare. Britanski reditelj (78), autor antologijskih ostvarenja poput "Osmog putnika" (1979), "Blejd ranera" (1982), "Telme i Luiz" (1991) i "Gladijatora", nije nikada osvojio Oskara za režiju.

Autor: Beta

  • Steva

    09.02.2016 14:36
    Odgledao sam oba filma i uz dužno poštovanje prema zaista izuzetnom umetniku, što Ridli Skot zaista i jeste i njegovom delu Marsovac film Povratnik je kud i kamo ostavio snažniji utisak i po mom skromnom mišljenju je jači i bolji.
  • Del Potro

    09.02.2016 13:19
    Već viđeno.
  • anaa

    09.02.2016 11:24
    americki istorijski film

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.